UA RU

Українці в Польщі повинні оформити мельдунек: що він дає та як отримати

Розповідаємо, для чого нашим громадянам реєструвати місце проживання і що для цього потрібно

Фото: Pexels

Як оформити мельдунек в Польщі

Фото: Pexels

Польща вимагає від іноземців, які планують перебувати на території країни понад три місяці, оформити прописку. Це називається мельдунек, тобто офіційна реєстрація місця проживання. Документ необхідний для доступу до важливих аспектів життя.

Як його оформити, розповіло видання Ukrainian in Poland.

Навіщо потрібен мельдунек в Польщі


Прописку вимагають від усіх іноземців, які планують залишитися в Польщі на тривалий проміжок часу. Мельдунек існує двох видів: постійний і тимчасовий (для короткострокового перебування). Його можуть вимагати під час:

Реєстрація місця проживання в Польщі забезпечує доступом до базових послуг, отже без цього українцям не обійтися. Хоча можливі певні труднощі, пов’язані з пошуком житла. Зокрема власники нерухомості часто відмовляються від реєстрації орендарів через юридичні обмеження та відсутність договору.

"Для багатьох українців, особливо біженців, мельдунек допомагає інтегруватися в місцеве суспільство. Окрім цього, реєстрація за місцем проживання дає право зареєструвати свій автомобіль або отримати водійське посвідчення у Польщі місцевого зразка", – зазначили фахівці.

Як отримати мельдунек


Для легалізація свого перебування в Польщі необхідно підготувати пакет документів і звернутися до місцевого районного управління (Urząd Dzielnicy). Також українцям доступна онлайн-реєстрація через Profil Zaufany, коли підтвердження процедури приходить на електронну пошту після подачі довідок.

Перелік документів включає:

Реєстрація безплатна, оскільки є вимогою держави, але видача письмового підтвердження коштує 17 злотих. Зазвичай заявку розглядають одразу під час подання. Що стосується біженців з України, вони не завжди мають необхідні документи. Для вирішення проблеми необхідно проконсультуватися з відповідними органами влади чи організаціями.

Пам’ятайте, що для успішного оформлення мельдунку треба спочатку знайти житло та укласти договір оренди мінімум на 2 тижні. Власник обов’язково повинен знати про намір прописатися в його квартирі і дати дозвіл на реєстрацію всіх мешканців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Польща змінює правила і розповідав, які виплати скасують українцям з 1 жовтня. Також ми повідомляли, яке покарання загрожує українцям за проживання без реєстрації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі