UA RU

Тварина як частина спадщини: як захистити домашніх улюбленців після смерті

Розповідаємо, що можна передавати у спадок та чи дозволено вносити до заповіту домашніх улюбленців

Фото: Pexels

Як заповісти улюбленця

Фото: Pexels

Багато людей замислюються про те, як розпорядитися своїм майном після смерті, але не всі знають, що до заповіту можна включити не лише нерухомість, автомобілі чи кошти, а й домашніх улюбленців.

Про те, чи можливо отримати у спадок тварину, розповідають Pro Гроші.

Законодавством України передбачено два способи спадкування. При спадкуванні за законом, визначено порядок черговості спадкоємців, за яким майно покійного поділяється між родичами порівну. Існує п'ять черг спадкування:

  1. Дружина або чоловік, діти та батьки;
  2. Брати або сестри, бабусі та дідусі;
  3. Рідні дядько і тітка;
  4. Особи, що мешкали зі спадкодавцем понад п'ять років;
  5. Утриманці покійного, які не були членами сім'ї, а також інші родичі до шостого ступеня споріднення.

Заповіт — це письмове розпорядження людини щодо того, як розподілити її майно після смерті. При оформленні заповіту людина може розпорядитися своїм майном на власний розсуд, наприклад, визначити конкретних спадкоємців позачергово або, навпаки, виключити когось із родини зі спадщини.

Однак, існують спадкоємці, яких не можна позбавити обов’язкової частки спадщини. До таких осіб належать непрацездатні та люди з інвалідністю. Тому заповіт не завжди є оптимальним рішенням. У деяких випадках нотаріуси радять укладати договори дарування, довічного утримання або пожертви.

Що можна заповідати

Заповіту підлягає як рухоме, так і нерухоме майно:

Також це можуть бути кошти на банківських рахунках. Гроші можна включити до заповіту, за умови, що є підтверджувальні документи про їхнє зберігання в банку. Цивільний кодекс передбачає, що нотаріус не зобов’язаний перевіряти наявність такого майна під час складання заповіту.

Однак бувають і більш екзотичні "активи". Згідно з Цивільним кодексом, можна заповідати навіть домашніх тварин. Для цього необхідно мати відповідні документи, такі як ветеринарний паспорт або посвідчення.

Така можливість повністю узгоджується з принципом свободи заповіту і сприятиме збереженню належних умов для тварин. Відповідальність за неналежний догляд або порушення умов їх утримання регулюється іншими галузями права.

Однак залишається незрозумілим, чи враховуватимуть бажання спадкоємця, який може не захотіти брати на себе догляд за твариною. Тому гарантувати, що після виконання заповіту тварина не опиниться без притулку, ніхто не може.

Чи можна змінювати заповіт

Змінити заповіт можна, склавши новий, який автоматично скасовує попередній. У новому документі можна також прямо вказати, що він анулює старий заповіт.

Раніше ми писали, яке майно не ділиться при розірванні шлюбу, а також як правильно скласти заповіт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі