UA RU

Справедливе розлучення: яке майно не ділиться при розірванні шлюбу

Розповідаємо, чому не все майно підлягає поділу під час розлучення та що вважається особистою власністю людини

Фото: Pexels

Розлучення без поділу майна

Фото: Pexels

Окрім емоційного навантаження, при розлученні колишньому подружжю в Україні доводиться стикатися з не зовсім приємними справами: підготовкою документів, відвідуванням різних установ, участю у розгляді особистих відносин перед третіми особами, а також розподілом майна, набутого під час шлюбу.

Про те, що не ділиться порівну при розлученні, пояснили експерти Telegram-каналу "Ти ж Юрист".

Якщо подружжя обидва хочуть розлучитися й у них немає спільних неповнолітніх дітей, розірвання шлюбу можна здійснити через подачу заяви в органи РАЦСу. У разі наявності спільних неповнолітніх дітей або якщо один з подружжя не згоден на розлучення, процес слід проводити через суд за місцем проживання.

Майно, яке належить подружжю спільно, може бути розподілене, незалежно від факту розірвання шлюбу.

Що не підлягає розподілу при розлученні

Згідно зі статтею 57 Сімейного кодексу, деяке майно вважається особистою власністю одного з партнерів і не може бути поділено при розірванні шлюбу. Це:

Поділ майна може здійснюватися за згодою колишнього подружжя або через суд, якщо домовитися не вдається. Згідно із законодавством України, строк позовної давності для подання заяви про розподіл спільного майна триває три роки.

Раніше ми писали, як уникнути поділу активів при розлученні, а також які способи передачі майна нащадкам існують в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі