UA RU

Отримати пенсію достроково може нова категорія українців – кого стосується

Розповідаємо, хто ще з українців може достроково вийти на пенсію та за яких умов

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто ще з українців може достроково виходити на пенсію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські військові та ще деякі категорії громадян можуть вийти на пенсію достроково. Втім, за певних умов.

Про це повідомляє 24 канал.

У кого з військових є право дострокового виходу на пенсію

Мова йде про військовослужбовців, начальницький та рядовий склад органів внутрішніх справ, поліцейських, які брали участь у бойових діях.

Для дострокового виходу на відпочинок необхідно, щоби чоловікові виповнилося 55 років, а жінці – 50. Ще потрібно накопичити відповідний розмір страхового стажу:

Які документи знадобляться, щоби оформити достроковий вихід на пенсію

Якщо умови досягнення певного віку та накопичення необхідного розміру страхового стажу виконані, тоді Пенсійному фонду потрібно надати наступні папери:

Щоби пенсію призначили, доведеться подати ще деякі заяви:

Також важливо знати, що наразі служба в армії в період бойових дій зараховується до стажу роботи на підставі довідок територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, які видаються в порядку, що визначається Міноборони.

Кому ще дозволено виходити на пенсію достроково

На це можуть розраховувати громадяни України, які втратили працездатність у зв'язку з погіршенням стану здоров'я. Щоби підтвердити це, потрібно буде зібрати наступні документи:

Якщо на момент звільнення у громадянина був страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то він може звернутися із заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Раніше ми розповідали, кому з українців підвищили розмір пенсійних виплат з 1 березня. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі