UA RU

Нові зарплати медиків — хто отримуватиме більше грошей

Розбиралися, які нові заробітні плати отримуватимуть лікарі та медсестри, які працюють у небезпечних умовах

Фото: УНИАН. Коллаж: Pro Гроші

Медикам на лінії фронту підвищили зарплати

Фото: УНИАН. Коллаж: Pro Гроші

Для лікарів та медсестер, які працюють у небезпечних умовах або неподалік від лінії фронту, а також надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу на цих територіях, встановили нові рівні зарплат. Також нові виплати отримуватимуть фахівці з реабілітації та молодші медпрацівники.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

Зарплата медиків на території бойових дій:

На прифронтових територіях медики отримуватимуть:

"Це ще один крок до того, аби медики, які виконують свої обов’язки в небезпечних умовах з постійним ризиком для життя та здоров’я, були забезпечені гідною заробітною платою", — йдеться в повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

Які зарплати медиків у 2023 році

За даними МОЗ, на поточний рік у нашій країні встановлені наступні мінімальні заробітні плати для медичних працівників:

За якої умови медики отримують такі зарплати

Для того, аби отримати наведені вище зарплати, заклади охорони здоров’я мають укласти договір з Нацслужбою здоров’я України (НСЗУ) за Програмою медгарантій.

Фонд оплати праці ЗОЗ, включаючи нарахування за місяць виплати, не може бути більшим за 85% від доходу, що отримали у цьому ж місяці, враховуючи залишки, що накопичилися.

Лікарі та медперсонал первинної ланки медичної допомоги повинні мати мінімум 70% від кількості декларацій, укладених з пацієнтами.

Зарплата лікаря у 2023 році

За інформацією сайту з пошуку роботи, в середньому, лікар загальної практики в Україні заробляє 21 тисячу грн. Це медіана заробітних плат за даними з 359 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком "Лікар загальної практики" і за схожими запитами-синонімами "Терапевт", "Therapist" за останні 3 місяці.

Хто з медичних працівників може достроково вийти на пенсію

Відповідною постановою затверджено два списки спеціальностей, які дозволяють медпрацівникам вийти на пенсію у 50 чи 55 років.

Достроково вийти на пенсію у 50 років можуть медпрацівники, які мають певну кількість страхового стажу, а саме:

Згідно зі списком №1, вийти на заслужений відпочинок у 50 років можуть медики, які працювали на таких посадах:

Щоб вийти на пенсію у 55 років, чоловікам необхідно мати не менше 30 років страхового стажу (з них 12 років 6 місяців на вказаних роботах), а жінкам – не менше 25 років (з них 10 років на вказаних роботах).

До списку №2 належать такі посади:

Раніше ми розповідали, які зарплати у народних депутатів у 2023 році. Також ми писали, що в Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі