UA RU

Нові правила виплати допомоги родичам загиблих військових: строки та необхідні документи

З'ясовували, які зміни відбулись у порядку виплат одноразової грошової допомоги сім'ям військовослужбовців, які загинули на фронті

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нові правила нарахування допомоги загиблим військовим

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Родичам загиблих військовослужбовців змінили порядок виплат. Відтепер, одноразову грошову допомогу будуть нараховувати частинами протягом більш ніж трьох років.

Про це йдеться в наказі Міністерства оборони, який було видано 25 січня 2023 року.

Що змінилось у 2023 році

На початку року стались певні зміни в порядку оформлення документів, необхідних для призначення та виплати одноразової грошової допомоги (ОГД) – йдеться про 15 мільйонів гривень, ці кошти мають розподілити на всі родини полеглих бійців.

"Ця допомога розподіляється рівними частками на всіх одержувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", крім громадян РФ або Білорусі та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, засуджених за державну зраду, колабораційну діяльність, допомогу державі-агресору", – йдеться в повідомленні Military Media Center.

Хто має право на отримання ОГД

Допомога має призначатися від моменту офіційної констатації загибелі військово на фронті – з з тієї дати, яка вказана у свідоцтві про смерть. Якщо хтось із родичів, які мають право на виплату, відмовився від своєї частки допомоги або не звернувся за нею протягом трьох років із дня загибелі військовослужбовця, то його частину грошей розподілять порівну між рештою одержувачів.

Документи для призначення та виплати ОГД, які оформлює військова частина

Про алгоритм опрацювання документів для призначення та виплати ОГД читайте за посиланням.

При цьому, згідно з новими правилами, ОГД не виплачується вся одразу. Її виплату розтягнули на понад три роки.

"Відтепер призначена сума ОГД у Міноборони, військовій частині А0515, Державній спеціальній службі транспорту МОУ та підпорядкованих їм військових частинах виплачується поетапно: на першому етапі — 1/5 від призначеної суми ОГД; залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) — щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців", – йдеться у повідомленні.

Що робити, якщо військовий потрапив у полон

Раніше ми писали, якщо військовий довго не виходить на звʼязок, то його рідні можуть звернутися за допомогою до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ за телефонами: (067) 650-83-32, (098) 087-36-01 або ж надіслати листа на електронну адресу: united.centre.ssu@gmail.com.

Також можна подати заяву до територіального підрозділу поліції. Зафіксувати реєстраційний номер заяви та забрати витяг із ЄРДС, де буде зазначено ПІБ слідчого. Памʼятайте, що за кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон відкривається кримінальне провадження.

Вам також варто дати ваш біологічний зразок. Це допоможе вивести ДНК-профілю для подальшого порівняння з ДНК військового. Зразки відбираються у біологічних батьків або дітей зниклої особи.

Далі потрібно зв’язатися з СБУ, щоб дізнатися ПІБ слідчого, який веде досудове розслідування, аби надалі з ним взаємодіяти.

Раніше ми писали про те, що деякі військові отримуватимуть додаткові виплати впродовж 2023 року. Також сайт Pro Гроші повідомляв, чи планується індексація зарплат військових у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі