UA RU

Надбавки до пенсії: хто з жінок може розраховувати на додаткову виплату

Розповідаємо, яку додаткову надбавку до пенсії можуть отримати деякі жінки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким жінкам будуть виплачувати додаткову надбавку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні уряд планує встановити додаткові надбавки до пенсії для деяких жінок.

Про це повідомляє видання На пенсії.

Що зміниться

Жінки, чиї чоловіки загинули на війні, отримуватимуть власну надбавку за особливі заслуги перед Україною та надбавку за заслуги чоловіка. Пенсіонерам виплачують лише одну надбавку до пенсії, при цьому вони можуть вибирати, яка їм більш вигідна.

Однак пропонується встановити жінкам, які втратили чоловіків на війні, право отримувати одразу дві надбавки за особливі заслуги перед Україною. Нині розмір пенсій (надбавок) за особливі заслуги становить від 20 до 40% прожиткового мінімуму (з 1 грудня – від 418 до 837 гривень). Така надбавка щомісяця доплачується до основного розміру пенсії.

З якою проблемою можуть стикнутися жінки під час виходу на пенсію

Під час виходу на пенсію деякі жінки можуть стикнутися з проблемою підтвердження дівочого прізвища. Насамперед потрібно отримати витяг з державного реєстру актів цивільного стану. Це можна зробити в будь-якому відділі РАЦС незалежно від місця державної реєстрації акта цивільного стану та місця проживання заявника.

Для отримання такого витягу подається заява/запит, в якій вказується одна з таких відомостей про фізичну особу, щодо якої видається виписка:

У разі подання заяви/запиту про надання виписки щодо актового запису про шлюб або розірвання шлюбу, додатково вказуються ПІБ другого чоловіка.

Подати заяву/запит на отримання такого документа заявник може особисто або через законного представника:

Раніше ми розповідали, як оформити пенсію в Україні, знаходячись за кордоном. Також ми писали, що буде з пенсійними виплатами у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі