UA RU

Мобілізація в Україні: чи можуть виїхати за кордон 17-річні юнаки

З'ясувалось, чому інколи прикордонники забороняють виїзд із країни парубкам, яким вже виповнилось 17 років

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в нашій державі немає законних підстав для заборони виїзду за кордон для 17-річних юнаків.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

За словами правника, нещодавно була ухвалена постанова Кабміну № 1487 про затвердження порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Відповідно до цього документа, 17-річні хлопці мають ставати на військовий облік. Тобто тепер треба йти до військкомату не в момент, коли виповнилось 16, а в рік, коли хлопцю має виповнитися 17 років.

Хто потрапляє під мобілізацію

У період дії воєнного стану під мобілізацію потрапляють усі чоловіки віком від 18 до 60 років (вони вважаються військовозобов’язаними). Відповідно, виїжджати за кордон під час війни заборонено чоловікам віком від 18 до 60 років.

Що ж стосується 17-річних юнаків, то, за словами адвоката та юриста Ростислава Кравця, перетинати кордон вони мають повне право.

Попри це, трапляються випадки, коли Держприкордонслужба не випускає юнаків за кордон через нові правила постановки на військовий облік.

"Якщо говорити чесно, то не мають права забороняти виїжджати за кордон навіть у період воєнного стану. Що ж стосується Держприкордонслужби, то, дійсно, трапляються випадки, коли вони не випускають чоловіків віком від 17 років за кордон", – каже адвокат.

У звʼязку зі зменшенням віку постановки на військовий облік, починаючи з 16 років (у рік, коли має виповнитися 17), хлопці мають стати на військовий облік та отримати прописне свідоцтво.

"Прикордонники, використовуючи нову норму, намагаються заборонити виїжджати за кордон у звʼязку з тим, що особа не має прописного свідоцтва з 16 років і там нічого не зазначено. Тобто прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично, з 16 років хлопець має стояти на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон!", – пояснює Кравець.

Тобто за усіма нормами та правилами, чоловіки, яким виповнилося 17 років, можуть перетинати кордон та виїжджати з України.

Хто з чоловіків може виїхати за кордон з 1 квітня

До законодавства України протягом 2022-2023 років були внесені певні зміни щодо виїзду за кордон ще однієї категорії громадян. Йдеться про держслужбовців, які тепер можуть перетнути кордон лише для відрядження.

Також виїхати за межі України можуть чоловіки за сімейними обставинами, станом здоров’я або професією.

За станом здоров’я

За професією

За сімейними обставинами

Раніше ми розповідали, кому з чоловіків видають дозвіл на перетин кордону під час війни. Також ми писали, кого із чоловіків точно не мобілізують з 1 квітня. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі