UA RU

Мобілізація в Україні: чи легітимні повістки, вручені міськрадою

Розповідаємо, як повинна відбуватись процедура вручення повісток військовозобов'язаним та хто має на це право

Фото: Київська міська рада

Повістки від місцевої влади

Фото: Київська міська рада

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, які були затверджені Верховною Радою та знову продовжені на 90 днів – з 12 серпня до 9 листопада 2024 року. Процедура вручення повістки військовозобов'язаній особі має проходити відповідно до вимог чинного законодавства та мати офіційний характер.

Про те, чи мають право працівники місцевих органів влади вручати повістки, в інтерв'ю для РБК-Україна, повідомила адвокат компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко.

За словами експерта, надання повісток представниками місцевих органів влади є цілком законним. Адже законодавчі повноваження для передачі повісток військовозобов'язаним мають:

Аніщенко також зазначила, що ця процедура повинна бути формальною.

"Зокрема, керівник військової адміністрації, а також начальник ТЦК повинен видати відповідний наказ, де має бути вказано, що така людина уповноважена передавати військовозобов'язаним повістки за дорученням", – наголошує юристка.

Чи можуть видати повістку за відсутності військовозобов'язаного

Адвокат зауважила, що іноді повідомлення про необхідність з'явитися до органів влади чи ТЦК можуть вручити родичам чоловіка. Однак такий документ не матиме юридичної сили, доки військовозобов'язаний особисто не розпишеться за його отримання. Вона також висловила сумніви щодо повного заповнення персональних даних у повістці.

"Так, там можуть бути вже зазначені прізвище, ім'я та по батькові й дата народження, бо ці дані нескладно виявити за місцем прописки у квартирі чи в будинку. Бо по багатьох будинках позалишалися прибудинкові книги, які використовували раніше", – пояснила адвокат.

Однак це не означає, що там вказана конкретна дата, з якої починається відлік для санкцій. Якщо така ситуація відбуватися – це порушення прав людини, зазначила юрист.

Повідомлення про вручення повістки повинно проходити коректно – особисто з підписом військовозобов'язаного або шляхом поштового відправлення. Окрім того, Міністерство оборони України працює над функцією автоматизації вручення повісток. Їх доставлятиме "Укрпошта", а перевірити можна буде через систему "Резерв+".

Раніше ми писали, як отримати аліменти від чоловіка-військового, а також куди спрямовують гроші з військового збору.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі