UA RU

Люди з інвалідністю третьої групи: які пільги можна отримати у 2024 році

Розповідаємо, які пільги та знижки можуть отримати українці, яким встановили III групу інвалідності

Фото: Pixabay

Пільги для людей з інвалідністю

Фото: Pixabay

До третьої групи інвалідності відносяться особи, які мають можливість працювати в полегшених умовах. Для отримання пільг необхідно мати документ, який підтверджує статус особи з інвалідністю або посвідчення про призначення соціальної допомоги згідно з українським законодавством.

Про те, які пільги можуть отримати люди з інвалідністю III групи, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Роботодавці повинні враховувати необхідність спеціальної реабілітації при створенні умов праці для осіб з інвалідністю третьої групи.

Вони зобов'язані створювати спеціально обладнані робочі місця. Особа з інвалідністю не може бути відмовлена у прийомі на роботу, якщо відповідає всім вимогам. Такі працівники приймаються на роботу без випробувального терміну. Вони також мають певні пільги для відпочинку, зокрема:

Хто може отримати соціальну допомогу від держави

На державну соціальну допомогу мають право:

  1. Діти-інваліди до 18 років.
  2. Особи з інвалідністю з дитинства.

Інвалідам з дитинства призначається допомога в розмірі 60% від прожиткового мінімуму, а дітям-інвалідам — 70%.

Ці особи можуть також отримати пенсію у разі наявності страхового стажу на момент встановлення інвалідності або на дату звернення, враховуючи вік. Розмір пенсії становить 50% від пенсії за віком.

Які житлові пільги можуть оформити громадяни з інвалідністю III групи

Такі люди мають право на оснащення своїх житлових приміщень різноманітними пристосуваннями. Також інваліди мають переважне право на поліпшення своїх житлових умов.

Для дітей-інвалідів, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, існують пільги, що забезпечують пріоритет в отриманні житла та матеріальної допомоги на його облаштування після досягнення повноліття, якщо за висновком медико-соціальної експертизи вони можуть самостійно обслуговувати себе.

Транспортні пільги

Діти з інвалідністю та їх супроводжуючі особи можуть безплатно користуватися міським транспортом (крім таксі). Для цього необхідно мати відповідне посвідчення.

Особи з інвалідністю, а також їх супроводжуючі, мають право на 50% знижку на проїзд у залізничному та міському транспорті. Для отримання такого пільгового проїзду киянам слід оформити картку киянина в Ощадбанку.

Які освітні пільги для дітей з інвалідністю з дитинства передбачено в Україні

Обдаровані діти-інваліди можуть навчатися безплатно у загальноосвітніх або спеціалізованих позашкільних закладах, таких як музичні або художні школи.

Діти-інваліди, які продемонстрували високі результати на вступних іспитах, мають право на вступ до вищих навчальних закладів без конкурсного відбору. Соціальна допомога та стипендія, якщо вона призначена, зберігаються за такими студентами у повному обсязі.

Знижки на медикаменти

Вони можуть отримувати пільги на:

Право на безплатні ліки вони отримують, якщо їхня пенсія не перевищує мінімальної суми. Це стосується лише лікарських засобів за рецептами під час амбулаторного лікування.

Раніше ми писали, чи повинні люди з інвалідністю оплачувати проїзд у громадському транспорті, а також коли краще змінити вид пенсійних виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі