UA RU

Грошова надбавка до пенсії: хто може розраховувати на додаткові виплати

Деякі категорії пенсіонерів можуть оформити надбавку майже в тисячу гривень, але для цього потрібно звернутися у Пенсійний фонд

Фото: Pixabay

Пенсіонери можуть отримати доплати до пенсії

Фото: Pixabay

В Україні деякі категорії громадян можуть розраховувати на щомісячні грошові доплати до пенсії. Зокрема, надбавки призначаються самотнім пенсіонерам, які потребують стороннього догляду через стан здоров'я.

Така норма діє відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій окремим категоріям осіб" та рішення уряду.

Хто має право на доплату

Отримати додаткові гроші до щомісячних виплат можуть пенсіонери, які відповідають таким критеріям:

Важливо зазначити, що особи, які отримують пенсію за інвалідністю, не мають права на цю додаткову допомогу. Крім того, потреба у догляді повинна бути підтверджена медичними висновками, що засвідчують стан здоров'я пенсіонера. Тобто потрібно сходити у лікарню та отримати довідку.

Як українцям оформити доплату

Для того, щоб отримати доплату, пенсіонер повинен звернутися до Пенсійного фонду та подати такий пакет документів:

Який розмір грошової допомоги

Розмір щомісячної доплати становить 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум зріс до 2 361 гривні тому розмір надбавки становить 944,4 гривні щомісяця.

Як відновити пенсію за кордоном

Через війну багато українських пенсіонерів тимчасово виїхали за кордон. Це призвело до того, що деякі з них втратили щомісячні виплати. До основних причин припинення виплат включають:

Виплату пенсії відновлюють протягом 10 днів після усунення причин її призупинення. Якщо причини зупинки невідомі, пенсіонеру слід надіслати письмове звернення до Пенсійного фонду України (ПФУ) або подати його через інтернет-портал.

Раніше ми повідомляли, хто з військових має право на пенсію за вислугу років. Також пропонуємо дізнатися, чи можуть переселенці отримувати грошову допомогу, якщо вони орендують житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі