UA RU

Грошей стане ще більше? Як депутатам пропонують підвищити добробут українців

Розповідаємо, чому народним обранцям вже пропонують переглянути державний бюджет на 2024 рік

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як хочуть змінювати прожиткові мінімуми в Україні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським депутатам пропонують переглянути Державний бюджет-2024 та підвищити розміри прожиткових мінімумів. Збільшувати показники пропонують поетапно з 1 квітня.

Відповідний проєкт Закону про внесення змін до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" щодо підвищення розмірів прожиткових мінімумів був зареєстрований на сайті парламенту 10 січня.

У пояснювальній записці зазначається, що оскільки в умовах воєнного стану відсутні достатні доходи у зведеному бюджеті, щоби забезпечити одноразове підвищення розмірів прожиткових мінімумів до очікуваних фактичних розмірів за методологією, у проєкті Закону пропонується:

Прожиткові мінімуми в Україні: як пропонують підвищувати показники

У Законопроєкті описана ідея встановити у 2024 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі:

Натомість для основних соціальних та демографічних груп населення показники прожиткового мінімуму пропонуються наступні:

"Прийняття даного законопроєкту сприятиме підвищенню рівня соціального захисту найбідніших громадян України, що буде першим кроком до досягнення європейського рівня соціального захисту таких осіб", — зазначають автори ініціативи.

Прожитковий мінімум з 1 січня

Наразі він становить 2 920 гривень на одну особу в розрахунку на місяць. У 2023 році цей показник складав 2 589 гривень.

Раніше ми розповідали, якими будуть розміри аліментів на дитину цього року. Також ми писали, які зміни відбулися на ринку праці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі