UA RU

Доходи під час війни: кому із українців підвищили зарплати та на скільки

У Кабміні назвали середній розмір зарплат медичних працівників

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Найбільші зарплати у працівників екстреної медицини

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У минулому 2022 році середня зарплата медичних працівників сягнула 14,3 тисячі гривень, що на 21% більше, ніж у 2021 році та у 1,5 раза перевищує показник 2020 року. Всього у медичних закладах працює понад пів мільйона спеціалістів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

У кого зарплата зросла найбільше

У лікарів зросли доходи на 36%, розмір їх середньої зарплати наразі становить 21 тисячу гривень. Крім того, на чверть поважчали гаманці середнього медперсоналу — їхній дохід за місяць становить 14 тисяч гривень.

Найбільшою є зарплата у працівників закладів екстреної медичної допомоги. Тут профільні лікарі отримують близько 26 тисяч грн, середній медперсонал – 20 тисяч гривень.

Як вплинула на доходи медиків інфляція

У Мінфіні наголошують, що у 2022 році показник інфляції становив 26,6%. Тому доводиться визнати, що реальні прибутки українських медиків зросли не так стрімко, як це виглядає у номінальних цифрах, а часом навіть не компенсували інфляцію.

Завдяки чому вдалось збільшити зарплати

У відомстві також уточнюють, що своєчасно виплачувати заробітну плату українським медикам дозволила міжнародна фінансова допомога. Також вона посприяла стабільному фінансуванню програми медичних гарантій. Програма передбачає надання безплатних медичних послуг та відшкодування вартості ліків.

Як пропонують поступово підвищувати мінімальну зарплату

Раніше ми розповідали, що народні обранці запропонували підвищувати мінімальну зарплату українців у 2023 році наступним чином:

Де брати гроші на підвищення мінімалки

За прогнозними розрахунками, додаткові видатки для реалізації законопроєкту складуть у 2023 році 14 084,4 млн гривень, які можуть бути профінансовані коштом додаткових надходжень до зведеного бюджету:

Коли відбулось перше підвищення зарплати від початку війни

Сайт Pro Гроші писав, що в лютому 2023 року відбулось перше підвищення рівня зарплати від початку повномасштабної війни. Однак воно було невеликим – всього лише 500 гривень (працівникові підвищили місячний оклад із 15 до 15,5 тисячі гривень).

Кому пропонували найвищі зарплати в лютому

Підвищення також торкнулися топменеджерів, керівників вищої ланки, спеціалістів зі страхування, фахівців у сфері обслуговування, виробництва, дизайну та телекомунікацій.

Раніше ми писали про те, хто отримує найбільше та який рівень середніх доходів. Також сайт Pro Гроші розповідав, кого шукають та яку зарплату пропонують на ринку праці в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі