UA RU

Ціни на землю в Україні встановили рекорд: скільки коштував 1 га і де найдорожчі ділянки

До збільшення цінності сільськогосподарських земель призвело відкриття ринку для юридичних осіб із 1 січня 2024 року

Фото: Pexels

Найбільша вартість землі в Україні

Фото: Pexels

Вартість землі сільськогосподарського призначення досягла найвищих показників у липні 2024 року за всю історію існування земельного ринку. Структурні зміни пов’язують з відкриттям для юридичних осіб доступу до купівлі.

Про це йдеться в огляді "KSE Агроцентр".

Травень-червень характеризувався незначним спадом, але в липні ціни купівлі-продажу земельних ділянок відновили зростання. Тоді середньозважена вартість по Україні дорівнювала 46 000 грн за гектар, що переважає показник червня на 4,5%, а травня – на 1,5%. Відколи ринок землі відкрили для компаній (1 січня), ціни виросли на 24%.

"З початку 2024 року юридичні особи купили 8 849 земельних ділянок сукупною площею 26 200 га, з яких 4 700 га було придбано упродовж липня, що на 5% більше від показників червня. Частка юросіб у липні склала 24,1%. Вони поступово нарощують свою присутність на ринку сільгоспземель в Україні", – йдеться в огляді.

Якщо говорити про області з найвищою вартістю сільськогосподарської землі, то лідером довгий час залишається Івано-Франківська область. Станом на липень 2024 року 1 га коштував 77 300 грн. Далі в переліку найдорожчих регіонів розмістилися:

Найдешевша земля – в Запорізькій (31 100 грн), Донецькій (33 300 грн) та Сумській областях (34 100 грн). Звісно, це пов’язано з воєнними діями та близькістю до фронту.

Ціни на землю сільськогосподарського призначення в Україні
Фото: скриншот

Податок на землю в Україні


Це обов'язковий платіж, який нараховують власникам і постійним користувачам земельних ділянок. Розмір залежить від нормативної грошової оцінки з урахуванням коефіцієнта індексації та площі території. Деякі категорії українців звільнили від сплати податку в межах граничних норм за кожним видом призначенням землі. Йдеться про:

Якщо людина не встигне сплатити земельний податок у встановлений термін, їй загрожує штраф у відсотках від боргу. 10% доведеться заплатити при затримці до 30 календарних днів включно, 20% – якщо затримати сплату на понад 30 днів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть отримати 100% компенсації за розмінування землі та розповідав, як повертають гроші. Також ми повідомляли, що варто знати про ринок нерухомості восени.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі