UA RU

Чи можуть призвати до армії, якщо є бронювання

Розповідаємо про умови та підстави відстрочки від мобілізації для заброньованих працівників

Фото: Скриншот/YouTube

Мобілізація заброньованих осіб

Фото: Скриншот/YouTube

Однією з поширених причин для відстрочки від мобілізації є бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств, на яких вони офіційно працевлаштовані. Після оформлення "броні" такі працівники отримують тимчасову відстрочку від призову.

Згідно зі ст. 23 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку", бронювання є підставою для відстрочки під час дії воєнного стану.

Тобто відповідно до чинного законодавства, таких осіб не мають права мобілізувати без їхньої згоди протягом терміну дії бронювання. Тому, якщо людина заброньована, її не можуть мобілізувати, якщо вона сама не виявить бажання піти на військову службу.

Чи можуть мобілізувати заброньованих осіб

Втім, мобілізація може стати можливою, якщо відстрочка буде скасована. Скасування відстрочки може відбутися у кількох випадках:

У разі виникнення таких підстав, бронювання може вважати недійсним. Тобто військовозобов’язаний може бути мобілізованим. В інших випадках, мобілізація заброньованих осіб вважається незаконною.

Хіба що заброньована особа сама захоче служити. Тоді потрібно добровільно звернутися до ТЦК, пройти медичну комісію і вступити до лав Збройних сил України.

Раніше ми писали про те, чи передають дані до ТЦК після реєстрації шлюбу. Також ми повідомляли, хто може не йти до ТЦК після повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі