UA RU

Бюджет 2023: які відомства отримають найбільше грошей

У державний бюджет на 2023 рік знову заклали 1,6 млрд гривень на телемарафон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Бюджети яких відомств найбільше зростуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 31 жовтня, Кабінет міністрів ухвалив проєкт бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів.

Заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк розповів, як змінився законопроєкт між першим і другим читаннями.

Він опублікував порівняльну таблицю держбюджету і назвав п'ятірку відомств, чиї бюджети виросли найбільше до другого читання.

Топ-5 відомств, чиї бюджети виросли найбільше:

Водночас, тих, кому зменшили бюджет, цього разу немає. До другого читання видатки тільки збільшили або лишили, як подавали спочатку.

Фото: Ярослав Железняк

Крім цього, Железняк уточнив, що у 2023 році теж буде Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Йому передбачено виділення коштів на суму 35,5 млрд гривень.

Численні зміни бюджету

У середині жовтня Кабінет міністрів вирішив змінити бюджетний кодекс та збільшити видатки на військові потреби на 387 млрд гривень. Так, у розпорядження Міноборони спрямують найбільше – 365,2 млрд гривень.

Джерелом покриття виступають внутрішні запозичення, зокрема, "друк".

Нагадаємо, що Верховна Рада затвердила проєкт державного бюджету на 2023 рік у першому читанні 7 жовтня. Вчора, 31 жовтня, уряд затвердив державний бюджет на 2023 рік.

Зокрема, скориговано прогноз зростання ВВП на 2023 рік у бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції знизився з 30% до 28%.

Бюджет на 2023 рік заплановано з урахуванням 1,3 трлн гривень доходів. Витрати становитимуть 2,6 трлн гривень.

Загалом до другого читання у проєкті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 млрд гривень.

Першим пріоритетом незмінно залишаються безпека та оборона, а тому на боротьбу з окупантами буде спрямовано понад 1 трлн гривень– понад 18% ВВП.

Більше новин про державний бюджет на 2023 рік, читайте у нашій спепцтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі