UA RU

Без золота чи діамантів: який м'яч вважається найдорожчим у світі футболу

За великі суми грошей у футболі продають не тільки гравців чи клуби

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує найдорожчий у світі м'яч

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Віднедавна у футбольному світі крутяться просто шалені суми грошей. Величезними зарплатами топфутболістів уже нікого не здивуєш, та й трансфери за 100 мільйонів доларів стали звичною справою у наш час. Аксесуари, екіпірування зіркових футболістів теж можуть коштувати недешево. Подібна історія, хоч і вкрай рідко, може статися і з футбольними м'ячами.

Найдорожчий м'яч в історії футболу

Ним став м'яч JABULANI, створений легендарною фірмою Adidas. Історичним цей м'яч став не через свою вартість чи через якісь незвичні технології під час виготовлення.

Річ у тому, що у 2010 році у Південно-Африканській республіці відбувся Чемпіонат світу з футболу. Вперше в історії найкращою збірною у світі стала Іспанія, яка у фінальній битві здолала Голландію. Єдиний гол у зустрічі забив іспанець Андрес Іньєста саме м'ячем JABULANI. До речі, цей м'яч можна назвати унікальним, адже створювали його саме для фінального поєдинку турніру у ПАР.

Звісно, що гравці збірної Іспанії повернулися додому справжніми національними героями. Але футболісти святкували історичну перемогу не одні: фанати теж не стримували щастя, висловлюючи своє захоплення усіма можливими способами. Але увесь фокус полягає у тому, що сталося із цим м'ячем далі — в ціні, яку за нього віддали на аукціоні після фіналу Чемпіонату світу 2010 року, що запам'ятовується як такий, в якому грали збірні Голландії та Іспанії. Цей м'яч був виготовлений спеціально для цього завершального матчу.

Вже після світового турніру FIFA вирішила організувати аукціон та продати м'яч, яким команди грали у фіналі Чемпіонату світу. Зрозуміло, що для іспанців м'яч став справжнім символом тієї перемоги, тому найпалкіші прихильники футболу вирішили взяти участь у цьому аукціоні.

У підсумку м'яч був проданий на аукціоні eBay за 78 808 доларів групі вболівальників з Іспанії, хоча за право заволодіти м'ячем боролися вболівальники з 55 країн. Усього було зроблено 133 ставки.

Цікаво, що усі вторговані на аукціоні гроші були перераховані на рахунок благодійного фонду Нельсона Мандели в Африці.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, скільки грошей отримає донецький "Шахтар" за трансфер свого найдорожчого гравця у лондонський "Челсі. Також ми писали, скільки зараз коштують найтоповіші українські футболісти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі