UA RU

Тарифи на світло, газ та воду — скільки доведеться платити з травня

Разбирались, во сколько обойдется оплата коммунальных услуг в последний весенний месяц

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якими будуть тарифи на комуналку в травні 2023 року

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україні діє мораторій на підвищення вартості деяких житлово-комунальних послуг. Але в квітні завершуються річні контракти населення із постачальниками газу. Щодо тарифів на світло й досі тривають дискусії.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки нам доведеться платити за комуналку в травні.

Тарифи на електроенергію

Як ми писали, 25 квітня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в Україні ще на один місяць тарифи на світло не змінюватимуть. Тобто діятимуть чинні ціни у 1,44 та 1,68 гривні.

Нагадуємо, українці, які споживають щомісяця до 250 кіловатів, платять за кіловат-годину 1,44 гривні. А ті, що більше ніж 250 кіловатів – 1,68 гривні за кіловат-годину.

Однак, варто пам'ятати, що курс на інтеграцію з енергосистемою Євросоюзу передбачатиме підвищення цін до рівня ринкових якщо не зараз, то у майбутньому – обов'язково.

Скільки платитимемо за газ

У травні тарифи на "блакитне паливо" для населення також залишаться без змін. Згідноз мораторієм, вартість обіцяють не змінювати до кінця війни та ще протягом 6 місяців після цього.

Зараз більшість населення України є клієнтами компанії "Нафтогаз". А отже за один кубометр ціна становить 7,96 гривні. Втім ціни на газ встановлюють 9 постачальників, у яких ціна коливається від 7,70 гривні до 9,99 гривні.

Тарифи на водопостачання та водовідведення

Нагадуємо, що з 1 квітня Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг повинна була збільшити тарифи на воду для населення. Втім рішення так й не прийняли. Тому зараз на холодну воду та водовідведення діють тарифи ще з 1 січня 2022 року.

Які тарифи пропонують водоканали

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити споживачам, які дізналися про борг перед Нафтогазом. Крім того, ми розповідали, як українці самі провокують підвищення тарифів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі