UA RU

Тарифи на комуналку – як змінились ціни за рік війни

У Держстаті проаналізували, які комунальні послуги найбільше підскочили в ціні впродовж року, а вартість яких залишилась без змін

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на прибирання сміття подорожчав найбільше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Впродовж останнього року в нашій країні підвищились тарифи на деякі на комунальні послуги. Водночас ціни на інші їх види не змінюються вже впродовж тривалого часу.

Про це йдеться в даних Держстату.

Вартість комунальних послуг за рік, починаючи з квітня 2022-го, підвищилась в середньому на 4%.

Які послуги подорожчали найбільше

За даними аналітиків Держстату:

Водночас вартість іншої частини комунальних послуг впродовж року не змінилась — йдеться про електроенергію, гарячу воду та опалення, а на газ ціна за рік взагалі знизилась на 0,4%.

Що змінилось за останній місяць

За останній місяць 2023 року тарифи в країні на загальному рівні не змінилися, однак деякі послуги дещо підвищились у ціні:

Які соціальні норми встановлені для отримувачів пільг

Сайт Pro Гроші раніше зазначав, що для населення, в якого немає лічильників, встановлені наступні соціальні норми на комунальні послуги:

Тарифи на комуналку: що подорожчає у червні

Очікується, що у перший місяць літа українцям підвищать тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. За інформацією НКРЕКП, поточний тариф не відповідає сьогоднішнім реаліям, оскільки він нижчий від економічно обґрунтованого майже на 30%.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про прогноз НБУ щодо подорожчання комуналки під час війни. Також ми писали, чому з деяких громадян не будуть стягувати борги за комунальні послуги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі