UA RU

Тарифи на комуналку хочуть переглянути: що подорожчає в Україні вже у 2024 році

Розповідаємо, які тарифи Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг планує переглянути уже найближчим часом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НКРЕКП планує змінити тарифи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тарифи на розподіл електроенергії можуть переглянути найближчим часом. Відповідний проєкт рішень ухвалив НКРЕКП із застосуванням у 26 постачальників стимулюючого регулювання. Наприклад вартість послуг у "ДТЕК Київські електромережі" може зрости на 10,3%.

Така інформація прозвучала на відкритому засіданні НКРЕКП 16 листопада.

Для операторів установок зберігання енергії та споживачів у компанії "ДТЕК Київські електромережі" планують встановити такі тарифи:

Окрім цього, НКРЕКП ухвалила рішення про започаткування тарифів на постачальників, які надають універсальні послуги, а також проєкти постанов про встановлення тарифів на послуги з розподілу електроенергії на 2024 рік. Відповідні рішення будуть розміщені на офіційному сайті комісії для отримання пропозицій та зауважень.

Які тарифи з розподілу електроенергії можуть змінитись у 2024 році

З 1 січня 2024 року послуги із передачі від НЕК "Укренерго" можуть зрости на 22,2%, що складатиме 592,89 гривні за мегават-годину. Слід зазначити, що за розрахунками Укренерго у 2024 році тариф мав би становити — 785,44 гривні за мегават-годину, але за новими перерахунками він може становити 619,84 або 709,84 гривні за мегават-годину.

Зараз тарифи на розподіл електроенергії становлять:

Загалом, на наступний рік, передбачено 17,8 мільйона гривень видатків на покриття ПСО із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з альтернативних джерел у структурі цього тарифу. Також комісія хоче переглянути вартість диспетчерського управління, в планах регулятора — підвищення на 5% з січня 2024 року. За новим тарифом, вартість складатиме 100,37 гривні за мегават-годину.

Раніше ми писали, скільки буде коштувати блакитне паливо для населення України в листопаді, а також чому важливо запроваджувати у нашій країні ціни на електроенергію, які будуть максимально близькими до ринкових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі