UA RU

Субсидії влітку 2023: як українцям самостійно розрахувати суму допомоги

Аби субсидію призначили, плата за комуналку для сім’ї повинна бути більшою, ніж індивідуально визначений обов’язковий платіж

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Я самостійно вирахувати, яку субсидію будете отримувати

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Питаннями призначення та розрахунку розмірів субсидій займається Пенсійний фонд. Але українці можуть самостійно визначити, скільки отримуватимуть від держави на оплату житлово-комунальних послуг. Для цього треба знати кілька змінних і формулу розрахунку.

Про це розповіли в Міністерстві соціальної політики.

Спрощено розмір субсидії пояснюють як різницю між вартістю комуналки відповідно до соціальних норм і обов’язковим платежем, який мають сплачувати українці. Тож спершу треба дізнатися другий показник, а потім відняти його від загальної суми за житлово-комунальні послуги. Різниця й буде субсидією.

Державна допомога не є фіксованою, а визначається індивідуально для кожної родини. При цьому враховують лише два чинники – склад сім'ї та середньомісячний сукупний доход. Знаючи точно ці показники, можна самостійно дізнатися свою субсидію. Тож алгоритм розрахунку такий:

Для наочності візьмемо сім’ю з батька, матері та дитини. Дорослі працюють та отримують по 7 500 грн заробітної плати. Отже, сукупний дохід на місяць становитиме 15 000 грн. Дохід на одного члена родини – 5 000 грн (15 000 поділити на 3). Тепер знайдемо співвідношення: прожитковий мінімум на 1 січня 2023 року дорівнює 2 589 грн. Тож поділивши 5 000 на 2 589, матимемо 1,93.

Знову поділимо показник на 2 та отримаємо 0,96. Наступний крок – визначити відсоток обов’язкової плати: 0,96 * 15% = 14%. У такому випадку платіж, який потрібно сплачувати родині, складе: 15 000 * 0,14 = 2 100 грн.

Виходить, якщо вартість послуг ЖКГ більша за 2 100 грн, то різницю покриватиме держава. Нагадаємо, що субсидію призначають лише тим сім’ям, які витрачають на комуналку більш як 15% доходів.

Коли субсидію, виплачену надміру, треба повернути

Трапляється, що розмір допомоги розрахували неправильно, що призвело до надміру виплаченої субсидії. І хоч сума вважається безповоротною адресною соціальною допомогою українцям, але існує два випадки, коли її треба повернути. Причини такі:

Зауважимо, уповноважений орган може утримувати надмірно виплачену суму та щомісяця нараховувати менше коштів. Але поточні виплати не можуть бути зменшені більш як на 20%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з субсидіями у червні та розповідав, кому призначать, а хто може втратити виплати. Також ми повідомляли, що в Україні запрацювали нові правила призначення субсидій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі