UA RU

Оплачувати комуналку таки потрібно? Українцям пояснили, чому надсилають платіжки, якщо житло зруйновано

Розповідаємо, що робити українцям, якщо їм надходять квитанції на оплату комунальних послуг у зруйнованому будинку

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Чому українці отримують квитанції на оплату ЖКГ у зруйнованому житлі

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Російські збройні сили, хаотично обстрілюючи мирні українські міста, зруйнували житло багатьох наших співвітчизників. Дивно, але українці продовжують отримувати платіжки за комунальні послуги в зруйнованих будинках.

Чому так відбувається і що робити у такому випадку, розповів експерт з житлово-комунальних послуг Олег Попенко.

Житло зруйноване, але платіжки за комуналку надходять: чому так відбувається

Усе через те, що платіжки формуються за допомогою автоматизованої програми. Якщо в компанії, яка надає комунальні послуги, відсутня інформація про те, що житло зруйноване, і покази лічильника не будуть передаватися, то за основу беруться середні показники споживання.

Що робити

Як пояснив Олег Попенко, якщо людина після нападу Росії поїхала за кордон або ж стала вимушеним переселенцем, вона має отримати довідку про своє нове місцеперебування. Цей документ обов'язково потрібно передати компанії-постачальнику комунальних послуг в Україні. При чому зробити це потрібно особисто. Тоді ви отримаєте зустрічну довідку – про те, що не проживали у квартирі.

Якщо у помешканні не були встановлені лічильники, споживачу одразу перерахують спожиті послуги, а якщо лічильники були й збереглися в цілості – перерахунок відбудеться після того, як компанія-постачальник зніме показання.

Підвищення тарифів на комуналку для населення

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Олександр Одинець пояснив, що тарифи на тепло зростуть на 30−40%.

Виконком підвищив тариф для всіх категорій споживачів ЛМКП "Львівтеплоенерго" і ЛКП "Залізничнетеплоенерго" (населення, бюджетні установи, релігійні організації, інші споживачі), які встановлено на: теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води за категоріями споживачів.

Водночас за словами чиновника, цієї зими й аж до завершення воєнного стану збільшувати тарифи не будуть. Навіть через пів року після воєнного стану у Львові діятимуть старі тарифи на тепло, які затверджені ще у 2019 році.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші вже розповідав, як в Україні змінилася схема оформлення субсидій. Також ми писали, як зміняться тарифи на електроенергію у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі