UA RU

Нові правила: деяких українців хочуть позбавити комунальних пільг

Розповідаємо, які зміни у системі надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг планують законотворці

Фото: Pexels

Пільговики без переваг

Фото: Pexels

Міністерство соціальної політики України підготувало законопроєкт стосовно пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Згідно з документом, пропонується позбавляти пільговиків цих привілеїв у разі наявності заборгованості.

Про це йдеться в тексті законопроєкту, розміщеного для громадського обговорення на офіційному сайті ФПУ.

Законопроєкт передбачає обов'язок пільговиків щомісячно сплачувати фактично спожиті житлово-комунальні послуги.

"Умови надання пільг у разі несплати за житлово-комунальні послуги визначаються у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України", – зазначено у тексті законопроєкту.

Чому планують позбавляти пільг українців

Як пояснюється в записці до законопроєкту, щороку з бюджету країни виділяється понад 40 млрд гривень на соціальну підтримку громадян для оплати житлово-комунальних послуг, яка реалізується через житлові субсидії та пільги. Наприклад, у 2024 році:

Пільги та субсидії надходять отримувачам виключно грошовими виплатами через Пенсійний фонд України. Тобто держава цільово спрямовує кошти на оплату спожитих громадянами житлово-комунальних послуг, як підкреслено в пояснювальній записці.

Проте, за даними надавачів послуг, заборгованість населення за оплату послуг щороку зростає через підвищення тарифів, викликане загальним погіршенням економіки країни та домашніх господарств через війну.

За інформацією Пенсійного фонду України, на 1 серпня 2024 року заборгованість громадян, які отримують пільги на оплату житлово-комунальних послуг, сягала 732,9 млн гривень.

У законопроєкті підкреслено, що одним з критеріїв для призначення субсидії є відсутність боргів за оплату послуг або наявність реструктуризаційного договору між надавачем і споживачем. Це забезпечує контроль за дотриманням платіжної дисципліни та правильним використанням коштів.

При цьому, чинному законодавстві немає положень, які враховують наявність боргів під час надання пільг. Для розв'язання цього питання було розроблено даний законопроєкт, який може врегулювати процес призначення пільг.

Раніше ми писали, чи повинні люди з інвалідністю оплачувати проїзд у громадському транспорті, а також чому українцям по-новому нараховуватимуть субсидії з 1 жовтня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі