UA RU

Нафтогаз розіслав нові платіжки — про що варто знати деяким споживачам

Розбиралися, коли отримують паперовий рахунок за спожите блакитне паливо ті українці, які відмовилися від його електронного варіанту

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Парерові рахунки за газ прийдуть після 20 квітня

Фото: УНІАН, Нафтогаз. Колаж: Pro Гроші

Газопостачальна компанія "Нафтогаз", яка обслуговує майже все населення України, сформувала та розіслала нові платіжки за спожите блакитне паливо у квітні.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Наразі побачити рахунки за спожитий газ можуть лише ті клієнти, які відмовились від паперових квитанцій – якщо ж клієнт обрав друкований рахунок, то отримає його Укрпоштою після 20 квітня.

"Нагадуємо, що отримати рахунок можна: в особистому кабінеті на my.gas.ua, у чатботі GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply, Facebook Messenger, на електронну пошту (e-mail), у терміналах самообслуговування", — йдеться у повідомленні.

Як сплатити за користування газом:

Які тарифи на газ

Як ми раніше вже писали, на засіданні Кабінету міністрів ухвалили рішення про пільгову ціну на блакитне паливо. Дія попередньої пільги закінчувалася 30 квітня поточного року, тож в уряді заборонили встановлювати ціну вищу ніж 8 грн за куб. м до 31 серпня. Але Нафтогаз пішов далі та порадував своїх клієнтів: річний тариф з 1 травня становитиме 7,96 грн за куб. м.

"Ціна на газ для побутових клієнтів залишається незмінною. Це рішення було прийнято з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. Попри всю складність ситуації ми продовжимо тримати ціну палива для наших громадян на довоєнному рівні", – зауважив очільник Нафтогазу Олексій Чернишов.

Це означає, що протягом року, починаючи з 1 травня 2023-го, українці платитимуть за стандартним тарифом і не більше. До відома, газопостачальна компанія обслуговує близько 98% населення. Всі споживачі, які користувалися річним тарифом, автоматично отримають підключення ще на рік, до 1 травня 2024-го. А це понад 12,4 млн домогосподарств. Всім цим людям безперебійно та стабільно надходитиме блакитне паливо за фіксованою вартістю.

Як бути з невчасно переданими показниками

Українці повинні передавати показники лічильника щомісяця з 1 по 5 число. Але трапляється, що ця необхідність вилітає з голови, і термін подання пропускається. Постає логічне питання – що робити та чи не прийде платіжка з неправильними показниками.

Насправді не варто хвилюватися, бо помилку можна виправити. Як розповіли в Газмережі, треба дочекатися останнього дня місяця, зафіксувати значення в лічильнику, і подати з 1 по 5 число актуальні показники за два місяці. В облгазі проведуть перерахунок і відправлять постачальнику правильні дані.

"Після отримання показань лічильника за пропущений період газорозподільне підприємство автоматично здійснить перерахунок спожитих обсягів з урахуванням фактичних показань газового лічильника", – йдеться у повідомленні Газмережі.

Втім рекомендується не зловживати порадою та вчасно надавати інформацію. Оскільки не виключено, що наступна платіжка прийде з некоректною сумою, тож доведеться переплатити за невикористаний ресурс.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що тарифи на світло доведеться змінити та розповідав, яке рішення анонсували в Міненерго. Також ми повідомляли про субсидії з 1 травня і зазначали, як зміняться правила нарахування допомоги на літній період.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі