UA RU

Готуємось платити більше! В Україні зростуть тарифи на воду

З 1 січня наступного року за воду українцям доведеться платити більше, ніж за деякі комунальні послуги

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2023 році зросте вартість деяких комунальних послуг

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році тарифи на холодну воду та водовідведення в Україні зміняться двічі. Перші зміни у тарифах відбудуться вже з 1 січня, а другий етап підвищення планується у липні.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки платитимуть українці у різних регіонах за холодну воду та водовідведення з 2023 року.

Як зміняться тарифи на воду

Відповідні проєкти постанов про зміну тарифів на холодну воду та водовідведення опублікували на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Отже, побутові споживачі у січні 2023 року за воду платитимуть:

Ці тарифи ще не є остаточними, адже проєкти постанов НКРЕП має схвалити уряд. Це може відбутися 27 грудня.

Крім того, тарифи на воду в Харківській, Миколаївській та Херсонській областях, які сильно постраждали від бойових дій, переглядатися не будуть.

Чому тарифи зростають, попри війну?

Усе через те, що структура тарифів на водопостачання і водовідведення складається з супутніх витрат, які постійно змінюються. У структуру тарифів, наприклад, входить:

До того ж у 2022 році мінімальна зарплата підвищилася з 6,5 тис. грн до 6,7 тис. грн. Подорожчали й інші витрати. До прикладу, на зміну тарифів КП "Вінницяоблводоканал" вплинуло скорочення обсягів реалізації, збільшення витрат на електроенергію та амортизацію обладнання.

Тож ціль нових тарифів на 2023 рік — щоби вони були економічно обґрунтованими та забезпечували можливість фінансування підприємством витрат відповідно до умов діяльності підприємства у наступному році та ведення ліцензованої діяльності без збитків.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які ще тарифи в Україні подорожчають з 1 січня. Також ми писали, що буде з цінами на інші комунальні послуги з Нового року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі