UA RU

Газові перевірки повернулись: як зміняться платіжки українців

Розповідаємо, як проходитиме технічне обслуговування газових мереж та скільки це коштуватиме українцям

Фото: Pixabay

Українцям готують нові рахунки за газ

Фото: Pixabay

У будинках, де є газопостачання, плануються технічні перевірки внутрішніх газових мереж та обладнання. Такі перевірки не проводилися вже давно, але тепер їх вирішили відновити. У деяких випадках результати обстежень можуть вплинути на суми в платіжках.

Про те, кого зі споживачів газу перевірятимуть та як це відобразиться на платіжках українців, пояснила пресслужба Газмережі.

Технічний стан газових мереж у житлових будинках України викликає дедалі більше занепокоєння, адже нещодавні перевірки показали наявність численних проблем.

"Статистика по країні шокує: у кожній багатоповерхівці в середньому знаходять 10 витоків газу", — йдеться у повідомлені.

Це пов’язано з тим, що багато ОСББ або управляючі компанії недбало ставились до питання безпеки своїх мешканців, часто ігноруючи перевірки газопостачальних систем.

З метою виправлення ситуації Міністерство енергетики України видало Наказ №292 від 29.09.2023, який зобов’язує фахівців "Газмережі" перевіряти багатоповерхові будинки на предмет герметичності газопроводів.

Наразі профільні служби вже обстежили понад 10 тисяч багатоповерхівок та усунули понад 107 тисяч витоків газу.

Як перевірки вплинуть на платіжки за газ

Протягом цього місяця мешканці будинків, у яких було проведено технічні перевірки, отримають разові рахунки за надані послуги, які потрібно буде оплатити. Оплата здійснюється лише один раз на 3 або 5 років:

  1. Якщо мережам газопостачання вашого будинку понад 25 років, техобслуговування проводитиметься раз на 3 роки.
  2. Якщо мережам газопостачання вашого будинку менше ніж 25 років, технічні перевірки проходитимуть раз на 5 років.

Якщо споживач не укладе договір із компанією, що має ліцензію на технічне обслуговування, він автоматично стане клієнтом "Газмереж" і все одно буде зобов’язаний оплачувати послуги. Вартість буде варіюватися залежно від обраного постачальника та кількості квартир у будинку – від 50 до 5 000 гривень на рік.

Крім того, якщо під час перевірок буде виявлено втручання у роботу лічильника, доведеться окремо сплатити штраф.

Відновлення технічних перевірок газових мереж — це не лише питання безпеки, але й обов’язок перед мешканцями. Регулярне обслуговування допоможе запобігти аваріям та збереже стабільність у газопостачанні, хоч і потребує додаткових витрат.

Раніше ми писали, коли потрібно подавати показники лічильників, а також кому зі споживачів газу потрібно обновити дані для отримання коректних рахунків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі