UA RU

Дорожні пригоди без поліції: як працює європротокол в Україні

Щоб швидко владнати незначні ДТП та уникнути зайвих клопотів, водіям варто знати про можливість скласти європротокол

Фото: Pixabay

Переваги європротоколу

Фото: Pixabay

Ситуації на дорозі можуть бути непередбачуваними, і навіть найобережніші водії не застраховані від незначних аварій. У таких випадках важливо знати, як швидко і правильно оформити інцидент, щоб уникнути зайвих клопотів.

Про те, що таке європротокол та коли складають, пояснили фахівці Telegram-каналу "Ти ж Юрист".

Європротокол – це зручний спосіб оформлення незначних дорожніх інцидентів, який дозволяє зекономити час і звільняє винуватця від адміністративної відповідальності. Однак його можна скласти тільки в таких випадках:

Які переваги має європротокол

Європротокол має вигляд оформленого бланка, який служить для повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду. Його заповнюють водії, що беруть участь в аварії, безпосередньо на місці події, а згодом передають страховій компанії для підтвердження факту ДТП. Водії часто вибирають європротокол, тому що:

  1. Немає потреби повідомляти поліцію та чекати на її приїзд.
  2. Водії можуть залишити місце аварії відразу після оформлення.
  3. Відшкодування збитків страховою компанією відбувається швидше.
  4. Водії звільняються від адміністративної відповідальності за статтею 124 КУпАП (посвідчення водія не вилучається, матеріали не передаються до суду, штраф не накладається).

Використання європротоколу може стати справжнім порятунком для водіїв у випадку незначних аварій. Зручність, швидкість оформлення та уникнення адміністративної відповідальності роблять його ідеальним рішенням для тих, хто хоче зекономити час і нерви.

Раніше ми писали, кому в Україні дозволено керувати автомобілем без страховки, а також розповіли про нові правила в’їзду в Європейський Союз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі