UA RU

Безплатний проїзд для людей з інвалідністю: на які види транспорту діє пільга

Розповідаємо, чи повинні люди з інвалідністю оплачувати проїзд у громадському транспорті

Фото: Pro Гроші

Пільговий проїзд в Україні

Фото: Pro Гроші

В Україні особи з інвалідністю та їх супроводжуючі мають право на безплатний проїзд при наявності відповідного посвідчення. Однак, слід зазначити, що не всі міста мають громадський транспорт. У менших населених пунктах працюють приватні перевізники, які самостійно визначають, як надавати пільгові місця.

Про те, у яких видах громадського транспорту людям з інвалідністю не потрібно оплачувати проїзд, розповіли фахівці "Безплатної правничої допомоги".

Громадяни з інвалідністю, діти з особливими потребами та один супроводжуючий можуть безплатно користуватися міським пасажирським транспортом (крім метрополітену і таксі), а також будь-яким приміським транспортом за умови наявності відповідного посвідчення чи довідки.

Згідно зі статтею 37 Закону України "Про автомобільний транспорт", організація пільгових перевезень осіб, що мають відповідні права, є обов'язком автобусних перевізників на загальноміських маршрутах. Відповідно до статті 42 цього закону, договір на перевезення пасажира автобусом укладається:

За яких умов надається пільга

Закон України "Про автомобільний транспорт" дозволяє особам з пільгами користуватися безплатним проїздом при пред'явленні водієві відповідного посвідчення.

Законодавство України забороняє обмеження прав осіб з інвалідністю на пільговий проїзд. Однак проблема пільгового проїзду для осіб з інвалідністю залишається актуальною, оскільки водії маршруток часто переконують пасажирів, що місця для пільговиків вже зайняті.

Пільги для осіб з інвалідністю та дітей з особливими потребами зберігаються незалежно від виду отримуваної пенсії або допомоги. Якщо інші нормативно-правові акти передбачають вищий рівень соціального захисту, застосовуються найбільш захисні норми.

Раніше ми писали, як повернути квиток на потяг Укрзалізниці, а також як отримати посвідчення водія для вантажівки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі