UA RU

Українські діти можуть отримати спеціальний статус – що він передбачає

Розповідаємо, кому призначають статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Фото: Marta Levchenko/Facebook

Статус дитини, постраждалої від війни

Фото: Marta Levchenko/Facebook

Дуже часто наші громадяни плутають поняття і вважають, що статус "дитина війни" стосується сучасних неповнолітніх, які стикнулися з воєнною агресією Росії. Але насправді так називають українців, яким на час закінчення Другої світової війни не виповнилося 18 років. А діти сьогодення мають право на одержання іншого статусу.

Про нього йдеться в постанові Кабінету Міністрів № 268.

Діти, постраждалі від воєнних дій


Навіть на порталі "Дія" є дві окремі сторінки:

Подача заявку на призначення другого статусу відкрита для дітей, які отримали поранення, контузію чи каліцтво, зазнали фізичного/сексуального/психологічного насильства, залучалися до участі у діях воєнізованих або збройних формувань. Плюс отримати статус можуть неповнолітні, яких викрали чи незаконно вивезли з України, а також утримували в полоні.

"Наслідками воєнних дій і збройних конфліктів для дитини можуть бути одна, кілька або всі обставини. Під час надання дитині статусу заявником визначається обставина, яка мала найбільший негативний вплив на стан здоров’я та розвиток дитини", – йдеться на порталі "Дія".

Як подати заявку


Це можуть зробити законні представники дитини, будь-які повнолітні родичі, працівник органу опіки та піклування, а також сама дитина після досягнення 14-ліття. Необхідно звернутися до служби у справах дітей, заздалегідь підготувавши повний пакет документів. Йдеться про:

На ухвалення рішення дається 30 календарних днів з дати реєстрації заяви. Звернення розглядає комісія з питань захисту прав дитини, а статус надає орган опіки та піклування за зареєстрованим місцем проживання чи звернення.

Чи передбачені пільги


Неповнолітнім зі статусом постраждалих унаслідок воєнних дій та збройних конфліктів не передбачені жодні пільги від держави, окрім безплатного харчування в навчальних закладах. Проте місцеві органи влади можуть на власний розсуд запроваджувати соціальні ініціативи щодо дітей зі статусом.

У 2023 році народні депутати намагалися врегулювати питання і встановити чіткий перелік пільг для українців цієї категорії. Але зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт далеко не просунувся.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деяким українцям виплатять нову грошову допомогу та розповідав, хто може отримати. Також ми повідомляли, які пільги на житлово-комунальні послуги можуть отримати УБД у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі