UA RU

Українців за кордоном попередили про нововведення – що зміниться 10 вересня

Нашим громадянам вирішили встановити нові умови отримання чи продовження тимчасового захисту

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати тимчасовий захист в Естонії на довше

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Естонія одразу після початку повномасштабного вторгнення приєдналася до інших країн Європи і почала надавати тимчасовий захист українцям. Але, на відмінну від багатьох держав, встановила обмеження – статус діяв лише рік, а не 3 роки, з можливістю продовження. Тепер цю деталь вирішили переглянути і змінити.

Про це йдеться на порталі Postimees.

Нові правила наберуть чинності у неділю, 10 вересня. Відтоді для всіх українців, які звертатимуться для першого отримання чи продовження тимчасового захисту, будуть встановлювати однакові терміни перебування – до березня 2025 року.

Справа в тому, що якби уряд Естонії залишив процедуру без змін, то нашим громадянам довелося би ще раз звертатися за поновленням статусу наступної зими. І захист надали би всього на кілька місяців, а не на рік, оскільки закінчиться трирічний термін, узгоджений Євросоюзом.

Як уточнила комісар бюро ідентичності та статусів Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонії Марина Пилдма, "введенням цієї зміни ми заощадимо час як військовим біженцям, так і Департаменту, адже не будемо даремно "ганяти" людей, які втекли від війни".

Більше того, оновлення торкнеться також порядку продовження тимчасового захисту. З 10 вересня українцям потрібно робити в бюро обслуговування Департаменту поліції та прикордонної охорони нове фото на документ. Не виключено, що співробітники установи будуть запитувати наших громадян про обставини приїзду в Естонію.

"Так ми додатково зможемо переконатися , що надаємо допомогу тим, хто справді втік до Естонії від війни", – зазначила чиновниця.

Транспортний безвіз для українців

Раніше ми розповідали, що з 1 вересня українські водії вантажівок можуть перетинати кордон Норвегії без жодних особливих документів. Це є результатом підписаної між Міністерством інфраструктури України та Міністерством транспорту Норвегії угоди про "транспортний безвіз".

Загалом ми маємо такі домовленості з багатьма країнами, наприклад:

Тепер до списку з 35 держав приєдналася Норвегія. Ця угода діятиме до 30 червня 2024 року, але не виключено, що після завершення вказаного терміну її продовжать.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку роботу пропонують українцям в Польщі за 100 000 грн на місяць. Також ми повідомляли, що українцям в Німеччині хочуть збільшити виплати і розповідали, як зміниться розмір допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі