UA RU

Українці більше платитимуть за сигарети у 2025 році – скільки коштуватиме пачка

Законопроєкт ще не винесли на друге читання, але це питання часу, адже необхідно підтягнути ставки акцизу до вимог ЄС

Фото: Pexels

Цигарки в Україні подорожчають

Фото: Pexels

Українцям потрібно морально підготуватися до значного дорожчання пачки сигарет. Вже наступного року товар може коштувати в середньому 130 грн, адже передбачається підняття акцизної ставки на 23,4%.

Про це йдеться в законопроєкті №11090, що опублікований на сайті ВРУ.

Які будуть ставки акцизу


Документ ухвалили в першому читанні ще на початку червня 2024 року, тому прийняття в цілому не забариться. Згідно з висунутими пропозиціями, починаючи з 2025 року акциз на тютюнові вироби поступово збільшуватиметься до 1 січня 2028 року. Це необхідно для уніфікації показників з європейськими ставками.

Таким чином, акциз прив’яжуть до євро, а не гривні. З 2025 року він становитиме 58 євро замість 47 євро за 1 000 штук. А в період з 2026 по 2028 рр. ставки збільшуватимуть на 5%. До завершення поточного року зміни в акцизах не плануються.

Зрозуміло, що постачальникам доведеться підвищити ціни на товар. Одна пачка сигарет наступного року коштуватиме орієнтовно 130-150 грн, залежно від марки. І це тільки початок оновлень у вартості. Зате збільшення ставок дозволить поповнити державний бюджет додатковими надходженнями.

Маркування упаковки сигарет


11 липня 2024 року остаточно набув чинності закон №1978-XI, який передбачає заборону продажу сигарет без належного маркування упаковки. Тобто на пачці обов’язково повинні буту присутні спеціальні зображення про наслідки регулярного куріння, а також текстові попередження.

"На 65% площі найбільшої сторони пачки має бути розміщено зображення хвороб, спричинених курінням, і текст, який застерігає про шкоду та наслідки",розповіли в Центрі громадянського представництва "Життя".

Всього затвердили 3 групи наборів по 14 варіантів комбінованих маркувань із текстом та ілюстраціями. Тепер на сигаретних пачках можна прочитати такі попередження, як "Куріння викликає серцевосудинні захворювання" чи "Куріння підвищує ризик виникнення всіх онкозахворювань на 20%".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що чекає Duty Free, які продають алкоголь і сигарети без сплати податків. Також ми повідомляли, що в Україні змінили маркування упаковок сигарет і розповідали, як людей відмовлятимуть від куріння.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі