UA RU

Підвищення виплат по безробіттю: хто отримає більше з 1 жовтня

Розповідаємо, чи планують в жовтні переглянути розмір виплат по безробіттю в Україні

Фото: Pixabay

Збільшення допомоги по безробіттю

Фото: Pixabay

Держава прагне підтримати найбільш вразливі категорії громадян, зокрема безробітних. З 1 жовтня заплановано збільшення фінансової допомоги для певних груп населення, однак далеко не всі зможуть скористатися цією перевагою.

Про це повідомила Член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна у своєму Telegram-каналі.

Підвищення зачепить тих, хто має не менше 7 місяців страхового стажу протягом останнього року, а також зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.

На скільки збільшать розмір виплат по безробіттю

Сума виплат по безробіттю зросте на 500 гривень, тобто з 2 500 до 3 000 гривень. За словами Южаніної, для громадян без стажу виплати залишаться на попередньому рівні – 1 500 гривень.

За даними Державної служби зайнятості, на початку цього року в Україні офіційно зареєстровано приблизно 96 тисяч безробітних, у порівнянні з 186 508 минулого року.

Відповідно до Закону 2622, в період дії воєнного стану тривалість виплат допомоги по безробіттю обмежується:

Раніше ж максимальний термін отримання допомоги по безробіттю для застрахованих осіб становив 360 днів (для передпенсійного віку – до 720 днів).

Підвищення виплат по безробіттю стане суттєвою підтримкою для тих, хто відповідає визначеним критеріям, зокрема має страховий стаж та належить до внутрішньо переміщених осіб.

Які виплати отримують українці під час звільнення

Незалежно від причин припинення трудового договору, роботодавець має обов’язок у день звільнення надати працівнику певні документи. Серед них обов’язково має бути письмове повідомлення про нараховані та виплачені кошти. До основних виплат відносяться:

Виплати повинні бути здійснені у терміни, зазначені в статті 116 Кодексу. У разі затримки виплат, роботодавець зобов’язаний компенсувати середній заробіток за весь період затримки.

Раніше ми писали, чи можуть непрацездатні члени сім'ї безвісти зниклої людини оформити пенсію у зв'язку з втратою годувальника, а також розповіли про нову програму підтримки для внутрішньо переміщених осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі