UA RU

Недоотримана пенсія померлого родича: коли виплати стають частиною спадщини

Розповідаємо, як правильно оформити документи для отримання невиплаченої пенсії та допомоги на поховання родича

Фото: Pixabay

Пенсійні виплати в спадок

Фото: Pixabay

Втрата близької людини завжди стає важким випробуванням для її родичів, до яких додаються ще й майнові питання. Спадкоємці мають право на отримання не лише пенсійних виплат, а й допомоги на поховання. У цьому контексті важливими є правильне оформлення документів та своєчасне звернення до Пенсійного фонду.

Про те, як отримати невиплачену пенсію померлого родича, пояснили в Пенсійному фонді України.

Члени сім'ї можуть подати заяву на отримання невиплаченої пенсії померлого родича протягом шести місяців після відкриття спадщини.

Хто може отримати пенсію померлого родича в спадок

До переліку осіб, хто має право на цю виплату, входять:

Якщо кілька членів сім'ї подають заявки, пенсія розподіляється порівну. Якщо ж родичів немає або вони не встигли звернутися за виплатою в терміни, то недоотримана сума включається до складу спадщини.

Якщо недоотримана пенсія стала частиною спадку, то для її отримання до документів, що підтверджують особу заявника та свідоцтва про смерть, слід додати також свідоцтво про право на спадщину.

Які документи потрібно надати для отримання невиплаченої пенсії родича

Заяву на недоотриману пенсію можна подати як особисто у сервісному центрі Пенсійного фонду України, так і онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ. Разом із заявою необхідно надати:

Крім того, члени сім'ї повинні надати паспорт або інші документи, які засвідчують їхнє проживання з пенсіонером на момент його смерті, а непрацездатні родичі померлої людини повинні надати докази, що підтверджують їхнє утримання нею.

Раніше ми писали, як в Україні можна докупити страховий стаж, а також чи можуть непрацездатні члени сім'ї безвісти зниклої людини оформити пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі