UA RU

Можна заробити до 30 000 грн: яка монета принесе велику фінансову вигоду (фото)

Колекціонери не дарма цікавляться особливими виробами, адже вони мають унікальні характеристики

Фото: НБУ/Flickr

Монети, які можна дорого продати колекціонерам

Фото: НБУ/Flickr

Українці можуть випадкового знайти в кишені чи старому гаманці монети, які нумізмати куплять за шалені гроші. Треба лише знати, як відрізнити цінні вироби від звичайних.

Про це розповіли фахівці порталу "Монети-ягідки".

1 гривня 1992 року


Це пробна монета України, яка з’явилася на зорі існування нашої держави як незалежної. Тираж карбували при налаштуванні обладнання, що призвело до появи кількох характерних особливостей. Наприклад, ця нумізматична продукція не має гуртового напису.

Знайти в обігу монету номіналом 1 гривня 1992 року випуску зі штамом 1.1ААг майже нереально. Вони знаходяться у приватних колекціях нумізматів. На онлайн-аукціони їх також виставляють здебільшого колекціонери.

1 гривня 1992 року
Фото: Монети-ягідки

"На монетах номіналом 1 гривня не було написів на гурті, тобто гурт гладкий. Все це через те, що спочатку не існувало інструментів для нанесення гуртового напису. Пізніше спеціалісти монетного двору експериментували з нанесенням написів", – розповіли фахівці.

Колишні власники можуть продати цінний екземпляр за великі гроші, вартість такого виробу коливається в діапазоні від 12 000 до 30 000 грн. Відомі випадки, коли завдяки монеті вдалося заробити 37 000 грн.

Інші одногривневі цінні монети


Дорого продати вдасться не лише гроші з дефектами. Досить високо цінуються серед колекціонерів такі монети:

Перший штам має на гурті викарбувані дати 1992, 1994 або 1995, відокремлені з обох сторін трьома крапками. Вартість одного виробу перебуває в межах від 15 000 до 20 000 грн. Це також пробні гривні, які виготовили англійськими пуансонами.

1 гривня 1992 року з датою на гурті
Фото: Монети-ягідки

Що стосується штаму 2ААд, його особливість у перекарбуванні з іншого номіналу. На 1 гривню перетворили 5 копійок 1990 року СРСР. На онлайн-аукціоні Violity такий різновид якось вдалося продати за шалені 82 007 грн. Власник гривні стверджував, що знайшов гроші під час перебору.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які українські монети можуть принести тисячі гривень. Також ми повідомляли, у яких місцях краще не зберігати гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі