UA RU

Лікарняний по догляду за дитиною: як оформити та на який строк у 2024 році

Батьки, дитина яких захворіла, мають право отримати лікарняний листок для догляду за нею

Фото: Pexels

Хвороба дитини є страховим випадком

Фото: Pexels

Страховим випадком є хвороба дитини та необхідність догляду за нею. Особа, яка отримує лікарняний листок для догляду за хворою дитиною, має право на отримання фінансової допомоги від Фонду соціального страхування.

Про те, які виплати отримують батьки, які доглядають хвору дитину, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Відповідно до закону, лікарняний листок видається особі, яка фактично доглядала за хворою дитиною. Це можуть бути:

Батько дитини може отримати лікарняний листок на загальних підставах, якщо він доглядав за хворою дитиною або якщо мати захворіла і перебуває в лікарні під час декретної відпустки. У цьому випадку необхідні документи, що підтверджують, що мати була в медичному закладі через хворобу або пологи.

Якщо вона працює та не перебуває у відпустці, батько дитини також має право на лікарняний. Бабуся дитини також має право на лікарняний, якщо вона працює і не перебуває у відпустці. Однак, якщо бабуся є незайнятим пенсіонером, то лікарняний їй не надається, а записи про стан дитини ведуться тільки в медичній документації.

На який термін оформлюється лікарняний по догляду за дитиною

Тривалість лікарняного листка може становити:

Лікарняний можна отримати в амбулаторному відділенні за місцем проживання або реєстрації дитини або в стаціонарі, де вона проходить лікування.

Раніше ми розповідали про те, за які помилки в лікарняному українці можуть отримати штраф у 2024 році. Також ми писали про те, що українці можуть отримати лікарняний дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі