UA RU

iPhone 16 міг отримати інший вигляд: що Apple хотіла додати в новинку

Apple створює безліч прототипів наступних iPhone, але не всі ідеї з них доходять до фінального вигляду продукту

Фото: Unsplash

Дизайни iPhone 16 і iPhone 16 Plus могли отримати інший вигляд

Фото: Unsplash

Лінійка iPhone 16 від Apple пройшла кілька різних стадій прототипів, як це зазвичай буває для нових апаратних проєктів. На цих різних етапах розробки компанія іноді вносить значні зміни в дизайн, змінюючи зовнішній вигляд пристроїв у процесі.

Про те, що не увійшло у фінальну версію iPhone 16, розповіло видання AppleInsider.

Project Atlas – відкинута ідея Apple щодо місткісної кнопки дії


Поки тривала розробка моделі iPhone 15, Apple експериментувала з кількома різними концепціями дизайну кнопок для моделі iPhone 16. Компанія тестувала дві різні концепції кнопки Action, але лише одна з них була обрана для кінцевого продукту.

За словами людей, деякі ранні прототипи та внутрішні дизайни iPhone 16 і iPhone 16 Pro містили помітно іншу кнопку дії.

Який вигляд могла мати кнопка Action в iPhone 16.
Фото: AppleInsider

Ранні прототипи пристроїв мали значно більшу кнопку дії, на відміну від їх масового виробництва. Вона мала розміри клавіш регулювання гучності.

Велика кнопка Action мала б здатність виявляти різні рівні тиску та використовувати ті самі жести, що й кнопка керування камерою. У моделях iPhone 16 і iPhone 16 Pro контролер камери використовує різні жести та виявлення тиску, щоб розширити функції програми камери.

Функціональність кнопки керування камерою та те, як кнопка дії відображала б її


Завдяки інтеграції з Apple Intelligence нова функція iOS 18, відома як Visual Intelligence, збільшить випадки використання кнопки керування камерою. Попри те, що сама функція буде доступна лише у кінці 2024 року, Apple уже повідомила, як вона працює.

Просто відсканувавши листівку, Visual Intelligence дозволить включити подію в календар. Відображаються оцінки користувачів та інша корисна інформація, якщо навести iPhone на ресторан.

Visual Intelligence викликався би кнопкою Action.
Фото: AppleInsider

Подібна функція була б увімкнена в проєкт Atlas над кнопками гучності на протилежній стороні iPhone. Крім того, велика кнопка дії зберегла б статус, який користувач може змінити. Це означає, що Apple могла надати додаткові параметри налаштування, пов’язані з кнопкою Action.

Велика кнопка дії, розташована врівень з рамкою камери, мала схожий вигляд. Вона не стирчала б, як клавіші гучності або кнопка живлення. До етапу розробки Proto1 місцева кнопка дії зберігалася. Потім вона була вилучена з блоків Proto2.

Проєкт Atlas походить від Bongo, оскільки обидва повинні були з’явитися в лінійці iPhone 16.

Project Bongo мав представити уніфіковану тактильну кнопку гучності для лінійки iPhone 16


На початку проєкт Bongo від Apple був розроблений як оновлення апаратного забезпечення для iPhone 15 Pro, і його мета полягала в тому, щоб представити тактильні кнопки живлення та гучності на iPhone. Крім того, Apple планувала використовувати його для всієї лінійки iPhone 16 до раптового припинення проєкту у квітні 2023 року.

Дизайн Bongo мав на меті створити єдину кнопку регулювання гучності з виїмкою посередині, щоб користувачі могли відрізняти положення гучності "вгору" та "вниз".

Проєкт Bongo мав на увазі уніфіковану кнопку регулювання гучності.
Фото: AppleInsider

За допомогою тензодатчиків кнопки могли реагувати на зміни тиску, а також могли отримувати тактильний зворотний зв’язок за допомогою так званого "Bongo Haptic Engine".

Спочатку Apple хотіла включити в iPhone 16 унікальну кнопку гучності в стилі Bongo, а також велику кнопку Action і Camera Control. Зрештою, єдине, що дійшло до кінцевого продукту, це Camera Control.

Ранні прототипи iPhone 16 і iPhone 16 Plus мали дизайн камер, натхненний старими моделями iPhone


З базовим iPhone 16 Apple повернулася до використання вертикальної задньої камери. iPhone 16 має дві однакові лінзи зі спалахом збоку, на відміну від діагональних задніх камер iPhone 15.

iPhone 16 та iPhone 16 Plus мали отримати дизайн камер, близький до старого.
Фото: AppleInsider

Apple вибрала цю зміну, щоб зробити можливою просторове знімання відео на базовій моделі iPhone 16. Цей пристрій може записувати захватні 3D-відео та фотографії, які можна відтворювати на гарнітурі Apple Vision Pro завдяки новому вертикальному вирівнюванню камери.

Попри те, що позиція спалаху та лінз iPhone 16 ніколи не змінювалася під час розробки, перші прототипи пристрою мали деякі знайомі дизайни виступу задньої камери.

У звіті за грудень 2023 року було зазначено, що попередні прототипи базової моделі iPhone 16 використовували дві різні конструкції камер. Одним із варіантів, який найчастіше використовувався в прототипах пристроїв, був дизайн камери, подібний до того, який є в iPhone 12.

Прототипи звичайного iPhone 16 були піддані тестуванню, включаючи місткісні кнопки Action, Camera Control та уніфіковані тактильні кнопки гучності. Проєкти, крім Camera Control, так і не дійшли до масового виробництва.

Однак, останні версії iPhone 16 і iPhone 16 Pro все одно отримали низку унікальних оновлень. iPhone 16 вартий уваги завдяки потужній лінії чіпів A18 із покращеною продуктивністю та підтримці Apple Intelligence.

Раніше ми розповідали про те, скільки коштують нові iPhone 16 в Україні. Також ми писали про те, що не так з камерою iPhone 16.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі