UA RU

Декретні виплати в Україні: коли виплачуються та який їх розмір у 2024 році

Розповідаємо, коли виплачуються декретні виплати жінкам, а також який їх розмір у 2024 році

Фото: Unsplash

Кожна жінка, яка працює, має право на декретну відпустку

Фото: Unsplash

Для кожної жінки вагітність і народження дитини – важливі та незабутні події в житті. Крім того, майбутні матері можуть отримати значну фінансову допомогу під час вагітності та пологів.

Про те, коли виплачуються декретні виплати у 2024 році та який їх розмір, розповіли Факти ICTV.

Коли виплачуються декретні виплати

Після відкриття листок непрацездатності передається роботодавцю.

Далі комісія з соціального страхування місця вагітної приймає рішення про надання допомоги, бухгалтер здійснює розрахунок, а заява-розрахунок оформляється та подається до Пенсійного фонду.

Документи, необхідні для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, повинні бути розглянуті протягом 3 робочих днів з дня надходження, тобто 7 днів після відкриття лікарняного.

Кошти надходять на рахунок роботодавця упродовж декількох банківських днів після здійснення фінансування.

Після того як роботодавець отримав кошти від ПФУ, він має здійснити виплату допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Які виплати можуть отримати українці

Витрати, пов’язані з вагітністю та пологами, повинні становити 100% середньої заробітної плати жінки. Крім того, місячна сума декретних виплат не може перевищувати максимальну суму бази нарахування ЄСВ. Крім того, за допомогою, яка базується на мінімальній зарплаті, розмір виплати не може бути нижчим.

Мінімальний розмір допомоги по вагітності та пологах за один календарний день у 2024 році становитиме для страхових випадків, які почались з 01 квітня 2024, 262,81 грн.

Зі зміною розміру мінімальної заробітної плати змінився й розмір максимальної величини нарахування ЄСВ. З 01 квітня 2024 року ця сума становить – 120 000 грн.

Раніше ми розповідали про те, коли ФОП має право на лікарняні та декретні виплати. Також ми писали про те, чи можуть чоловіки піти у декрет в Україні та залишити роботу заради дитини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі