UA RU

Чи можуть українці фіксувати на камеру незаконні дії ТЦК на вулицях

Важливо мати докази, щоб існувала можливість оскаржити протиправні дії з боку працівників ТЦК та СП

Фото: АрміяInform

Які обмеження можуть очікувати ухилянтів

Фото: АрміяInform

Наразі у громадських місцях представники ТЦК та СП мають право перевіряти документи військовозобов’язаних українців. З іншого боку, їм не дозволено насильно доставляти чоловіків до територіального центру комплектування.

Про те, чи можна фіксувати на фотографіях та відео такі дії, розповів адвокат Роман Сімутін.

Адвокат нагадав, що військовозобов’язаних громадян можуть затримувати та примусово доставляти до ТЦК лише працівники поліції та лише за законних підстав. Сам процес затримання також вимагає, щоб поліцейські склали протокол затримання.

"Для чого я вкотре на цьому наголошую? Тому що затримання та доставлення до ТЦК без визначених законом підстав може бути предметом оскарження у суді", – зазначив Сімутін.

Він також сказав, що єдиними доказами незаконності дій ТЦК є фотографії та відеозаписи.

"Мало того, чинне законодавство визначає фото та відеознімання як належні докази у справі та дозволяє здійснювати фото та відеознімання події", – наголосив експерт.

Чи можна знімати дії ТЦК на фото та відео

За словами юриста, це дозволяється, але лише за умови, що:

"У законах немає заборони на знімання співробітників ТЦК або поліцейського. А на фразу: "Я забороняю мене знімати", краще запитайте чим це заборонено", – порадив адвокат.

Він заявив, що вони відповіді не нададуть, оскільки немає такого закону чи постанови.

"Статтею 307 Цивільного кодексу дозволене знімання у громадських місцях", – написав Роман Сімутін.

Адвокат також нагадав, що поліцейські та працівники ТЦК є представниками державної влади, а тому, згідно з рішенням Конституційного Суду від 20 січня 2012 року No 1/9-2012, їх не заборонено фотографувати та знімати на відео без згоди.

Раніше ми розповідали про те, хто може не йти до ТЦК після повістки. Також ми писали про те, як бути, якщо виписують повістку на блокпості.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі