UA RU

Субсидію легко оформити через ПФУ: як подати документи онлайн

Подати документи на призначення субсидій можна онлайн, використовуючи вебпортал Пенсійного фонду

Фото: Pexels, УНІАН, ПФУ. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть оформити субсидію в Пенсійному фонді онлайн

Фото: Pexels, УНІАН, ПФУ. Колаж: Pro Гроші

З 1 грудня 2022 року обов’язки призначати та виплачувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг перейшли до Пенсійного фонду України. Тож громадяни можуть дистанційно подати документи, використовуючи сайт ПФУ, без необхідності самостійно відвідувати відомство.

Про це написали представники Пенсійного фонду на офіційному вебпорталі.

Субсидії призначають на основі двох документів – відповідної заяви та декларації про доходи та витрати. Достатньо мати особистий кабінет на сайті ПФУ та кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Отже, алгоритм дій для дистанційного оформлення допомоги від держави на оплату комуналки такий:

Перевіряти статус заяви також можна онлайн, зайшовши в особистий кабінет і вибравши розділ "Мої звернення" – "Статус звернення".

Як ще забезпечити себе субсидіями та пільгами

Існують різні способи оформлення субсидії дистанційно. Українці можуть скористатися не тільки сайтом ПФУ, але й іншими інструментами, наприклад, мобільним додатком Пенсійного фонду, порталом "Дія", сайтом Міністерства соціальної політики України, поштовими послугами (надіслати документи органам ПФУ).

Також допомогти з призначенням державної підтримки можуть уповноважені особи територіальних громад і представники Центру надання адміністративних послуг. Українці обирають спосіб, найбільш зручний для них, а результат не залежить від шляху, яким вони скористалися для надання документів.

Щобільше, скоро деякі громадяни матимуть змогу дізнатися про своє право на субсидії за допомогою додатку "Дія". Їм надходитиме сповіщення про доступність допомоги (наприклад, якщо витрати на комуналку становлять понад 15% доходу), а люди вже вирішуватимуть, погоджуватись на призначення чи ні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть вимушені переселенці оформити субсидію у 2023 році. Також ми повідомляли, що українці зможуть по-новому отримувати субсидії та розповідали, які зміни хочуть запровадити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі