UA RU

Комунальні послуги під час війни: хто не повинен проводити повірку лічильників

Розповідаємо, що таке повірка лічильників та кому з українців дозволили не проходити цю процедуру в період воєнного стану

Фото: Pro Гроші

Повірка лічильників

Фото: Pro Гроші

Перевірка лічильника — це сукупність дій, що дозволяють оцінити його готовність до подальшої експлуатації. Цей процес зазвичай займає близько п'яти днів. Однак існує дві групи громадян, які звільнені від обов'язку проводити цю процедуру під час війни.

Про те, кому можна не проводити повірку лічильників, зазначається в постанові уряду.

Несвоєчасне проведення повірки призведе до того, що показники лічильників не будуть враховані при розрахунках за комунальні послуги, і споживачі змушені будуть сплачувати значно більші суми.

Кому можна не проводити повірку лічильників

Деяким особам повірка лічильників на газ, воду та електроенергію не є обов'язковою. В Україні діє постанова уряду від 7 квітня 2023 року №440, яка передбачає звільнення від повірки для:

  1. Мешканців зон активних бойових дій (для них на перевірку надається шість місяців після закінчення воєнного стану).
  2. Мешканців тимчасово окупованих територій (вони повинні пройти процедуру перевірки протягом трьох місяців після завершення воєнного стану).

Слід зазначити, що повірка проводиться не щороку, а з інтервалом, встановленим постачальниками послуг – три роки та більше. Електронні лічильники в багатоквартирних будинках контролюються енергетиками без необхідності повірки, тож їх власникам не слід хвилюватися.

Коли потрібно передавати показники лічильника води

Попри важкі часи, українці сплачувати платежі за комунальні послуги. Одним із ключових аспектів контролю за нарахуваннями є своєчасна подача показників лічильників. Існує кілька способів подачі показників водоміра:

Показники лічильника води потрібно подавати щомісяця до 28 числа для коректного нарахування.

Раніше ми писали, кому можуть компенсувати частину витрат на комуналку, а також кому зі споживачів газу потрібно обновити дані для отримання коректних рахунків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі