UA RU

Хто точно не отримає субсидію у 2023 році – п'ять категорій українців

Розповідаємо, кому цього року не варто розраховувати на отримання допомоги

Фото: ЦКС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі категорії українців можуть не розраховувати на субсидію

Фото: ЦКС, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Право отримати субсидію в Україні мають сім'ї, чиї витрати на оплату комунальних послуг перевищують 15% доходу. Однак на практиці отримати допомогу можуть не всі заявники.

Про це пише "Фокус".

Чи можна отримати субсидію, якщо є борги по комуналці

Відповідно до правил, встановлених урядом, право на призначення житлової субсидії втрачають домогосподарства, за якими є борги за оплату комунальних послуг за три місяці та більше. При цьому такий борг перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто більший, ніж 680 гривень.

Керівний партнер ЮК Winner Ігор Ясько пояснив, що право на субсидію поновлюється після сплати заборгованості. У такому випадку потрібно надати підтвердження або ж укласти договір про реструктуризацію боргу.

Хто не отримає субсидію у 2023 році

Пільгу не призначають громадянам, які належать до однієї з п'яти наступних категорій:

  1. Якщо загальна площа квартири перевищує 130 кв. м та 230 кв. м у будинках.
  2. Якщо член сім’ї протягом 12 місяців перед призначенням субсидії здійснив купівлю чи продаж товару на суму понад 50 тис. гривень.
  3. Якщо людина має на депозитному банківському рахунку понад 100 тис. гривень або ж облігації внутрішньої державної позики на загальну суму понад 100 тис. гривень.
  4. Якщо у заявника є транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років та/або більше ніж один транспортний засіб, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).
  5. Якщо у складі сім’ї є повнолітні що не працюють або чий середньомісячний дохід менший за мінімалку, чи особи, які не сплачують ЄСВ протягом трьох місяців.

Українцям спростили механізм отримання субсидій

13 червня 2023 року Кабінет міністрів ухвалив відповідну постанову. Зробили це, щоб громадяни не витрачали час на те, щоб зібрати довідки та заповнювати декларації для призначення житлово-комунальних субсидій.

Натомість українці зможуть подати спрощену заяву з інформацією про членів домогосподарства, яким потрібно призначити субсидію, місце проживання та реквізити рахунку для отримання виплати. Пенсійний фонд самостійно збере та обробить необхідні дані для призначення виплати, користуючись офіційними джерелами інформації.

Раніше ми писали про те, що українцям масово затримують субсидії. Також ми розповідали, які доходи підприємців враховуються під час призначення субсидії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі