UA RU

В Україні слідкуватимуть за пасажирами у транспорті – кого перевірятимуть

Законопроєкт підготували у рамках виконання Європейської конвенції про запобігання тероризму

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні деяких пасажирів у транспорті перевірятиме СБУ

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підприємства транспорту будуть звітувати перед СБУ щодо пасажирів та персоналу міжнародних та внутрішніх рейсів.

Відповідний законопроєкт "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом" у вівторок, 21 березня 2023 року, підтримала Верховна Рада України.

За інформацією народного депутата Олексія Гончаренка, інформацію про пасажирів від усіх транспортних підприємств отримуватиме Антитерористичний центр при СБУ.

Також СБУ надаватиме іноземним партнерам інформацію щодо громадян, які виїжджають з країни.

"Під час виконання міжнародних рейсів з/до України або транзитних рейсів через аеропорти України авіаперевізник зобов’язаний надавати Антитерористичному центру при Службі безпеки України інформацію про пасажирів (advance passenger information/passenger name record) таких міжнародних рейсів з метою протидії переміщенню осіб, причетних до терористичної діяльності", — йдеться у повідомленні депутата.

Польща змінила правила в'їзду для українців

Громадяни України, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення РФ, а потім знову виїхали до України, повинні повернутися назад не пізніше, ніж за 30 днів з моменту виїзду, аби не втратити статус біженця. При повторному в'їзді на кордоні потрібно пред'явити diia.pl.

За інформацією українського посольства у Польщі, прикордонники перевірятимуть електронний документ, навіть якщо українець їде до Польщі на роботу чи з іншою метою, але при цьому користуватиметься захистом.

Якщо порушити це правило, українець у Польщі втратить статус біженця та усі соціальні виплати.

Раніше ми розповідали, чи повернеться до України найбільший у Європі лоукостер Ryanair. Також ми писали, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, коли Україна розраховує стати повноцінним учасником ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Ексклюзив редакції

Дивитися всі