Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром здався? Чому компанія різко відновила транзит газу через Україну

Російський монополіст продовжує збільшувати транспортування блакитного палива через Україну до Європи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газпром збільшив поставки через Україну

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У середу, 22 лютого, Газпром знову збільшив транзит ресурсу через газотранспортну систему України, якою блакитне паливо постачається в країни Європи відповідно до контрактних зобов’язань.

Про оновлену заявку на транспортування повідомив Оператор ГТС України.

За останній тиждень Газпром нарощує потужності прокачування. 22 лютого показники в заявці вкотре виросли, цього разу – на 4,2% до 42,2 млн кубометрів на добу. Напередодні обсяги становили 40,3 млн кубометрів, ще за день до цього – 39,2 млн кубометрів. Тобто тенденція зрозуміла – російський газовий монополіст має намір повернутися до показників 2022 року, які встановлені у контракті.

Зазначимо, що наявна заявка оновила максимум з початку січня 2023 року і наблизилась до технічного максимуму прокачування. Втім ресурс транспортують лише через одну з двох точок входу до ГТС України – станцію Суджа, якою Росія поставляє газ до Китаю. Коридор через ГВС Сохранівка не працює. Але це не завадило майже наблизитися до традиційних обсягів постачань, вказаних у домовленостях.

Нагадаємо, що компанія різко скоротила транспортування 19 січня поточного року, коли надіслала заявку на прокачування 25,1 млн кубометрів газу. За день до цього вдалося переправити до Європи 32,6 млн кубометрів ресурсу. Відтоді транзит щоразу падав і оновлював історичний мінімум, але монополіст не пояснював причини ситуації.

Водночас за чинним контрактом функціонує формула "качай або плати", за якою на Газпром покладається зобов’язання прокачувати через ГТС України 40 млрд кубометрів на рік або близько 109 млн кубометрів на добу.

Значно допомогли погодні обставини

Можливо, скорочення постачання стали відповіддю російського підприємства на поступову відмову Європи від газу РФ. Завдяки відносно теплій зимі вдалося максимально (за всю історію спостережень) заповнити підземні сховища. Також значно вплинули на формування резервів заходи економії, до якої вдавалися країни.

Нагромадження чинників призвело до того, що ціни на газ почали знижуватися. Нагадаємо часи, коли за тисячу кубометрів доводилося платити понад дві тисячі доларів. А станом на лютий 2023 року контракт на хабі TTF у Нідерландах становить 540 доларів за тисячу кубометрів. Газовий шантаж, на який покладав великі надії Володимир Путін, не виправдав очікувань.

Газпрому доводиться відмовлятися від мінімізації постачання через Оператора ГТС України, щоб зберегти частину доходів і втримати клієнтів від судових позовів. Їх на рахунку компанії назбиралося вже вдосталь, адже імпортери незадоволені фінансовими втратами, понесеними через недопостачання газу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Франція кинула виклик Газпрому, і розповідав, що зробив колишній клієнт проти монополіста. Також ми повідомляли, які секрети Газпрому викрила українська IT-армія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.