Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Статус безробітного: як оформити допомогу через "Дію"

Розповідаємо, хто має право подати заяву та яку допомогу можна отримати

Фото: Pexels, Дія. Колаж: Pro Гроші

Подати документи можна через додаток "Дія"

Фото: Pexels, Дія. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які втратили роботу через війну, можна оформити допомогу по безробіттю в мобільному застосунку "Дія". Зробити це можна, дотримуючись простих інструкцій.

Сайт Pro Гроші розповідає, як оформити статус безробітного та отримувати щомісячну допомогу.

Кому доступна послуга?

Скористатися нею можуть українці, які були офіційно працевлаштовані, але втратили роботу.
Також послуга доступна для тих, хто не може продовжувати діяльність як ФОП через воєнний стан.

Допомогу по безробіттю також можуть отримати зареєстровані на тимчасово окупованих територіях чи там, де ведуться активні бойові дії. Ця категорія людей може заповнити заяву за спрощеною формою. Решті громадян потрібно завантажувати скан-копії документів. Перелік осіб, які мають право подавати заяви у спрощеному вигляді, формує Пенсійний фонд України.

Як оформити статус безробітного в "Дії"?

Для цього потрібно чітко дотримуватися таких інструкцій:

  • У застосунку обрати меню "Послуги" та пункт "Допомога по безробіттю", на порталі — послугу з отримання статусу безробітного.
  • Далі "Дія" перевірить ваші дані щодо можливості подання спрощеної заяви та запропонує форму, актуальну для вашої ситуації.
  • При поданні стандартної заяви заповніть опитувальник та завантажте сканкопії необхідних документів. При поданні заяви за спрощеною формою — дотримуйтесь підказок.
  • Оберіть центр зайнятості, який вам буде зручно відвідувати.
  • Введіть IBAN-номер вашої картки для отримання допомоги по безробіттю та виберіть період отримання виплат. При заповненні стандартної форми підходить соціальний рахунок будь-якого банку. Допомога за спрощеною формою заяви надходить лише на картку єПідтримка.
  • Портал сформує 2 заяви: 1 — про надання статусу безробітного, 2 — про призначення виплат допомоги по безробіттю.
  • Перевірте сформовані заяви та натисніть "Відправити".

Після цього протягом одного робочого дня Державний центр зайнятості ухвалить рішення про надання вам статусу безробітнього. Повідомлення про це ви отримаєте на електронну пошту, а відстежувати статус заяви в реальному часі можете в особистому кабінеті на порталі "Дія".

Яку виплату по безробіттю можна отримати

Мінімальний розмір виплати допомоги по безробіттю становить 1800 гривень. Максимальний розмір допомоги по безробіттю під час дії воєнного стану становить 9750 гривень.
Важливо пам’ятати, якщо ви були зареєстровані як ФОП, то отримуватимете мінімальну виплату.

Розмір допомоги по безробіттю для найманих працівників, що втратили роботу, залежить від страхового стажу – як загального, так і протягом останніх 12 місяців. Тобто від розміру зарплати, яку отримувала людина.

При цьому рахується середня заробітна плата за останній рік (її розмір до вирахування податків). Потім виплачується відсоток з цієї суми, залежно від років офіційного стажу людини:

  • до 2 років – 50 %;
  • від 2 до 6 років – 55 %;
  • від 6 до 10 років – 60 %;
  • понад 10 років – 70 %.

Однак сума не буде перевищувати зафіксований максимум у розмірі 9750 гривень.
Також треба пам’ятати, що допомога по безробіттю у повному обсязі виплачується лише перші три місяці. Наступні три – 80% від цієї суми. А після півроку на "біржі" людина має право отримувати лише 70% від виплати.

Крім того, після того, як вас взяли на облік у Центр зайнятості, ви зобов’язані особисто відвідувати заклад у призначений час. Для вас будуть проводити консультації із спеціалістом, який допомагає з пошуком роботи. Якщо цю вимогу не виконувати, вас мають право зняти з обліку в Центрі зайнятості та припинити виплати.

Раніше ми писали, що в Україні побільшало людей, які фінансово постраждали через війну. Також ми пояснювали, яку грошову допомогу можна отримати під час війни.

Детальніше про те, на яку допомогу можуть розраховувати українці під час війни – читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.