Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Весняні тарифи на газ: які ціни пропонують постачальники та які діють знижки

З'ясовували, які ціни на блакитне паливо пропонують постачальники та чи змінились тарифи у порівнянні з минулим роком

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які тарифи на газ пропонують постачальники

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У березні 2023 року дев’ять постачальників газу пропонують споживачам свої річні тарифи на газ – ціни коливаються від 7,70 грн до 9,99 грн за кубометр.

Про це повідомляє видання Факти.

Зазначимо, що вартість газу не змінилась у порівнянні з минулим 2022 роком.

П’ять компаній пропонують кубометр газу дешевше 8 грн. Ціна у ще чотирьох постачальників блакитного палива вартість коливається від 8,20 до 9,99 грн за кубометр.

Які ціни пропонують різні постачальники газу

  • Еру Людям – 7,70 грн;
  • Енерджі Трейд Груп – 7,799 грн;
  • Нафтогаз України – 7,96 грн;
  • Прикарпат Енерго Трейд – 7,98 грн;
  • Полтавагаз Збут – 7,99 грн;
  • ТОВ Львівенергозбут – 8,20 грн;
  • ТОВ Київські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТОВ Дніпровські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТМ СвітлоГаз (ТОВ Ритейл Сервіс) – 9,99 грн.

Акційні пропозиції на газ

Відомо, що компанія Енерджі Трейд Груп має сезонну пропозицію — акційний тариф "Чорна п’ятниця", ціна газу в якому – 7,699 грн за кубометр.

Мораторій на підвищення тарифів

На період дії воєнного стану в нашій країні діє мораторій на підвищення тарифів на блакитне паливо для населення. Вартість газу для побутових споживачів не може бути збільшена, порівняно з тією ціною, яка застосовувалася станом на 24 лютого 2022 року.

28 лютого 2023 року стало відомо про те, що українська влада офіційно заговорила про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. Про це повідомив голова НКРЕКП Констянтин Ущаповський.

Чому хочуть підвищити тарифи

За словами українського чиновника, одна з причин, через що довелось порушувати дане питання – ворожі ракетні удари, у результаті яких було знищено понад половину енергосистеми.

"Потрібно думати, за який кошт ми будемо її відбудовувати. Тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові", — наголосив голова НКРЕКП.

За ким останнє слово щодо тарифів

Відомо, що наразі напрацьовано близько десяти варіантів перегляду тарифів, але концепція одна – вони обов'язково мають бути збільшені. Також може бути модифікована система субсидування незахищених верств населення, переглянуто рівні тарифів залежно від обсягів споживання, змішані варіанти, перераховує Ущаповський.

Однак остаточне рішення має ухвалити глава держави Володимир Зеленський. Відомо, що профільний міністр енергетики виступає проти збільшення тарифів.

Скільки українці заборгували за комуналку

За інформацією народного депутата Ярослава Железняка, станом на 1 грудня 2022 року українці заборгували за житлово-комунальні послуги 35,35 мільярда гривень.

Найчастіше українці не платять за:

  • опалення та гарячу воду – 24,4 млрд грн;
  • водопостачання – 7,4 млрд грн;
  • управління багатоквартирним будинком – 2,21 млрд грн (цифра з репрезентативної вибірки найбільших компаній з управління багатоквартирними будинками);
  • вивіз сміття (поводження з побутовими відходами) – 1,28 млрд грн.

Раніше ми повідомляли про те, що українська влада офіційно заговорила про можливе підвищення тарифів на комуналку. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому українці отримують платіжки за комуналку, хоча їхнє житло зруйноване.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.