Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військкомат забирає насильно на службу? Що робити та куди звертатися

Адвокат Ростислав Кравець розповів, що робити у таких випадках та чи законні такі дії військкомату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є відповідна процедура вручення повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До 20 травня 2023 року в Україні триває мобілізація. Це означає, що повістки можуть отримати військовозобовʼязані українці. Однак, що робити, якщо вас насильно намагаються забрати до військкомату.

Про це сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Насправді, що стосується про "насильно забирати", то нікого та нікуди забирати не можна проти волі. Є відповідна процедура вручення повістки, відповідна процедура мобілізації. Когось під дулом автомата чи насильно кудись штовхати не можна. Такого права немає ні в кого. Ні у військових, ні у президента України, – говорить експерт.

Хто повинен видавати повістки:

  • співробітники центрів комплектування;

  • роботодавці;

  • керівники навчальних закладів;

  • представники органів місцевого самоврядування.

Вони мають вам надати документ, де будуть вказані ваші вірні дані та стоятиме печатка. Якщо ви помітили якусь неточність, то можете відмовитися від повістки.

Якщо вам дають повістку, а у вас є відстрочка від мобілізації чи ви зареєстровані не в цій місцевості, то всі ці речі потрібно одразу повідомляти. Якщо вам намагаються заламати руки й кудись тягнути, то варто викликати поліцію, – додає Ростислав Кравець.

У такому випадку ви не повинні проходити жодних медичних оглядів до тих пір, поки вам не дадуть адвоката і не повідомлять про підставу вашого затримання. Адже такі дії є незаконними.

Де незаконно вручати повістки

Раніше ми вже розповідали про те, що насправді в Україні немає такого місця, де не можна роздавати повістки. Однак є важливий момент про який знають не всі громадяни. Адже такий документ треба вручати, дотримуючись певних правил. А от місце перебування у такому випадку неважливе.

Повістку можна отримати навіть у громадській вбиральні, й документ буде законним, якщо:

  • його вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • він оформлений з дотриманням усіх вимог (вірно вказані дані, наявна печать).

У випадку, якщо ви отримали повістку без дотримання певних вимог, то маєте повне право від неї відмовитися. Для цього представники військкомату складають акт при свідках.

За це ви не понесете ніякої відповідальності. Але якщо ви відмовилися від повістки без належних на те причин, то можете понести адмінвідповідальність та заплатити штраф.

Раніше ми вже пояснювали, з якої причини українцям вручають повістки на вулиці. Також ми розповідали, хто може потрапити на службу в 60 років і старше.

Більше про мобілізацію в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.